Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csoki, tojáslikőr, cukorka: sokak számára az ünnepi időszak azt jelenti, hogy bűntelenül belekóstolnak az ilyen típusú egészségtelen finomságokba. Szinte minden szakértő azt mondta, hogy megpróbálják felváltani zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű gabonával az olyan termékeket, mint a sütemények, kekszek, vagy előre csomagolt hús.  Így határozzák meg a szakértők, hogy mit kell elkerülni.

 

Az édes italok magas kalóriatartalmúak

Érdemes kerülni az üdítőket, a sportitalokat, a kávét és más cukros italokat, hogy csökkentsük a kalóriabevitelünket. Egyes alkoholos koktélok is megtévesztően cukrosak, helyettük inkább keverjünk össze szénsavas vizet egy csipetnyi likőrrel, és tegyünk bele gyümölcsöket.

A kutatások régóta kimutatták a kapcsolatot a magas cukorbevitel, valamint az elhízás és a szívbetegségek között. Egy októberi tanulmány, amely a cukros italok fogyasztásának felnőttekre gyakorolt ??hatásait vizsgálta 185 országban, megállapította, hogy ezek összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a fogszuvasodás kockázatával.

A magas nátriumtartalmú ételeket csemegének tekinthetjük

Kerülni kell az olyan „finom” ételeket, mint a pácolt húsok, füstölt halak, leveskonzervek, mirelitek, chipsek. Ezek a nátriumban gazdag ételek szív-egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Az American Heart Association azt javasolja, hogy ideális esetben az emberek kevesebb, mint 1500 milligramm nátriumot fogyasszanak naponta,  a maximum 2300 milligramm legyen. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a túl sok só összefügg a magas vérnyomással és az elhízással.

Magas árat kell fizetni a zsíros ételekért

Például a csomagolt sütemények és a kekszek. Azt is ellenőrzzük, hogy az élelmiszerek címkéin vannak-e adalékanyagként vagy tartósítószerként használt vegyszerek. „Ha nem tudod, mi az, akkor tényleg nincs rá szüksége a szervezetednek” – mondta el az egyszerű szabályt.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

A publikált kutatások 2020-as áttekintése szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mennyiségben való fogyasztása növelheti az elhízás, a szívbetegség, a rák, a cukorbetegség, az irritábilis bél szindróma, a depresszió és a halál kockázatát. Ebbe az élelmiszer-kategóriába tartoznak az üdítők, hot dogok, édességek, reggeli gabonapelyhek és fagylalt, amelyek nagy mennyiségű telített zsírt tartalmazhatnak.

Nincs egyetlen, egységes módja az egészséges táplálkozásnak, és olyan tényezők, mint a társadalmi-gazdasági helyzet, a megfizethető egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés és az élelmiszerek címkéinek ismerete, akadályozhatják a tápláló étrendet.

Egy mondást viszont érdemes megfontolnunk: Nincsenek rossz ételek, csak rossz mennyiségek!