Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Húsvéti kalács sütés a Bedő Pékség küldetésének jegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közeleg egy igazán fontos egyházi ünnep, a Húsvét. Az ünnepi menüsor egyik legfontosabb eleme a foszlós kalács, melynek receptjét megosztotta velünk a Bedő Pékség egy csipet történelemmel fűszerezve.

Egy kis történelem – a családi hagyományok ápolása

Bedő János 1993-ban alapította a pékséget és a család azóta is őrzi a pékárus hagyományokat. A Bedő család több generációja a szakma rabja lett, mindig is fontos volt számukra a minőség és a hagyományok megőrzése. Bedő Szilárd vette át édesapjától a vállalkozást, szívvel-lélekkel, elkötelezetten vezeti a pékséget.

A képen Bedő János, a pékség alapítója

A Bedő Pékség titka – a hagyományok megújítása

A Bedő Pékség egyedülálló azért, mert a hagyományok mellett mindig meg is újul. A termékkínálat folyamatosan bővül, de a minőségi alapanyagok tisztelete és használata állandó. A receptek és a technikák 30 éves hagyományokra épülnek, ugyanakkor mindig figyelemmel kísérik a technológia fejlődését, hogy a legjobb minőséget tudják nyújtani vásárlóiknak. „Nincs ördöngösség, csak beletesszük a szükséges alapanyagokat és minden folyamatra megfelelő időt hagyunk!” – fogalmazott Bedő Szilárd.

Az általuk készített pékáruk között sokféle kenyeret találhatnak a vásárlók, melyek szinte mindegyike saját, családi recept alapján készül. Minden nap frissen készítik őket, figyelve az apróbb részletekre is.

Akár egy Bedő Jani kézműves búzakenyeret választ a vásárló, akár egy Komlóvölgyi rozsos kenyeret, biztos lehet benne, hogy mindig a legjobb minőséget kapja. Éppen ezért a családi pékség törekszik arra, hogy a termékeket a lehető legfinomabb, minőségi alapanyagokból készítsék, figyelve az ízekre és az állagra.

A húsvéti kalács – egy kis édes íz a tavaszi ünnepléshez

A Húsvét is egy olyan egyházi ünnep, amelyhez hagyományos ételek és édességek társulnak. Az egyik legkedveltebb és legismertebb ilyen étel a húsvéti kalács. Ez az édes, puha és illatos sütemény egy igazi csemege a családok asztalán. A Bedő Pékség most megosztotta velünk egyik saját receptjét, hogy Önök is elkészíthessék otthon ezt a finomságot! Fontos kiemelni, hogy ez ritkaság, hisz termékeik receptjét csak néhányan ismerik, ismerhetik.

Foszlós tejeskalács recept

Hozzávalók:

  • 1 kg sima liszt
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj (margarin) vagy 8 dkg zsír
  • 9 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só

Elkészítés:

Az élesztővel, 1 dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük. A cukrot, a sót a langyos tejben oldjuk fel! A lisztet a kovásszal és a tejjel elkeverjük és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt a tészta közé dolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve, a tál alját és oldalát kevés liszttel meghintjük. A tészta tetejét gyengén meglisztezzük, letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb. egy jó órát kelesztjük, amíg háromszorosára meg nem kel. Majd lisztezett deszkára borítjuk, gyengén megformáljuk, négybe vágjuk és külön sodorjuk ki. A megmaradt 2 kg vajjal kenjük meg a tésztát kenőtollal és fonjuk meg! Zsírozott sütőlapon még ½ óráig kelesztjük, tetejét megkenjük tojással, sőt, aki barnásan szereti, kevés porcukrot is tehet a tojásba. Majd ¾ órán át egyenletes, lassú tűznél sütjük. Ha a teteje erősen megbarnult, tegyünk rá fehér papírt és úgy süssük tovább!

Ez a Bedő Pékség által kínált húsvéti kalács receptje, amely tökéletesen megtestesíti a hagyományt és a minőséget. Bedő Szilárd kiemelte, bár mindenkit szívesen látnak üzletükben és elkészítik a kalácsot, egy próbát otthon is megér, hogy garantáltan elvarázsolják a családot és a barátokat.

A Bedő Pékség – a szívükkel sütnek

A Bedő Pékség családi vállalkozás, a szeretet és az elhivatottság jegyében működik. A hagyományt és a minőséget mindig a szívükön viselik és mindent megtesznek azért, hogy az ügyfeleik elégedettek legyenek.

Fontos számunkra, hogy a termékeink ne csak finomak legyenek, hanem örömet is szerezzenek az embereknek!” Bedő Szilárd

(x)