Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Huszonhat éve nem volt ilyen, most ismét lesz: űrtábor Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta szervezi a nyári Űrtáborát. A 13–18 éves fiataloknak szóló tábor helyszíne július 7–13. között Győr lesz. A résztvevőket izgalmas programok, szakmai előadások, bemutatók, kirándulás, csapatfeladat, játékos vetélkedő várja.

 

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), hazánk legrégebbi űrkutatással foglalkozó egyesülete 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári Űrtáborát, változó helyszíneken. A nagy sikerrel zajló, egyedülálló programkínálatot nyújtó táborokon résztvevő diákok közül sokan műszaki, illetve természettudományos pályán tanultak tovább, néhányukból pedig azóta már űrkutató szakember lett.

 Az életre szóló élmények és barátságok kialakulása mellett a diákok a hét során elismert hazai űrszakemberektől hallgathatnak exkluzív előadásokat. Az idei tábor helyszíne Győr, vendéglátója a Széchenyi István Egyetem lesz.

 „Idén rekordszámú középiskolás diák jelentkezett az űrtáborba, amely 1998 után tér ismét vissza Győr városába” – mondta Bacsárdi László, a MANT alelnöke, az űrtábor vezetője.

 Az ünnepélyes megnyitón, július 8-án délelőtt a tervek szerint Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Kovács Kálmán, a MANT elnöke köszönti a résztvevőket. A hét programjában számos olyan téma szerepel, amely érdekelheti a világűr kutatásának szerelmeseit. Egyebek mellett szóba kerül az előadásokon a rakéták tervezése, az űrszondák, az építkezés a Holdon és más égitesteken, valamint a kommunikáció az űreszközeinkkel. A tábor résztvevői megismerkedhetnek továbbá a világűrjog alapjaitól kezdve a földi ionoszféra jelenségein át a műholdak kiberbiztonságáig sok olyan kérdéssel, amelyekről korábban nem, vagy nem ilyen mélységben hallhattak. Mindezekről első kézből, az adott témák legjobb hazai szakértőitől informálódhatnak, akiknek kötetlen beszélgetések során is tehetnek fel kérdéseket.

 Az Űrtábor hete alatt lesznek szakmai látogatások az egyetemen, esti távcsöves észlelés, illetve kísérleti bemutató és interaktív foglalkozás a Mobilis élményközpontban. Mindeközben a táborlakók maguk is dolgoznak a heti csapatmunkájukon, amelynek eredményéről a tábor vége felé számolnak be egymásnak. A sűrű szakmai program és a játékos vetélkedők mellett természetesen lesz alkalom a vendéglátó várossal való ismerkedésre és a strandolásra is.