Idén is sokan eladósodnak karácsonyra!

Milyen hitelt vehetünk fel karácsonyra? Idén is készülnek a bankok a karácsonyi szezonra, különböző hitelekkel jönnek ki kifejezetten erre az időszakra vonatkozóan! Sláger a halasztott fizetés, így csak február-márciusban jön a végrehajtó. Az év végi szezon slágere a nullaszázalékos THM lesz. Nullaszázalékos THM, vagyis ugyanannyit fizetünk vissza a banknak, amennyi hitelt felvettünk? De hol itt a buktató? És miért jó ez a banknak? Utánajártunk.

A bankok kínálatában idén is az ingyenhitelek, a halasztott hitelek és a hitelkártyák lesznek a slágerek. A klasszikus áruhitelek veszítenek népszerűségükből. A karácsonyi szezonban átlagos havi költéseinknél 20 százalékkal többet a hagyunk kasszáknál, és ennek nagy részét hitelekből fedezzük. Az élesedő versenyben a bankok egyre speciálisabb ajánlatokkal igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfeleket.

A KSH adataiból kiderül, hogy tavaly decemberben majdem 140 milliárd forinttal többet költöttünk kiskereskedelmi egységekben, mint novemberben. Decemberben összesen 642 milliárd forintot hagytunk a kasszáknál. Az október-decemberi időszakban 170 milliárd forinttal költöttünk többet, mint az előző negyedévben.

A pénz nagy részét sokan hitelekből teremtik elő, nem csoda, hogy a bankok is erre az időszakra időzítik akcióikat. A karácsonyi időszakban megugrik az áruhitelek és a személyi kölcsönök kereslete. Éppen ezért a bankok is ezeknél a termékcsoportoknál kínálnak különböző variációkat. Az utóbbi évek azonban azt mutatják, az áruhitel-forgalom növekedése kisebb, mint a személyi kölcsön- vagy különösen a hitelkártyatermékek forgalmának növekedése.

A megkérdezett bankok adatai alapján a lakosság jelentős összegeket vesz fel karácsony előtt, és hosszú időre eladósodik. A Raiffeisen Banknál néhány százezer forint az átagos hitelösszeg, az OTP Bank a személyi kölcsöneinél 350-620 ezer forint. A K&H Banknál a fedezetlen személyi kölcsönök átlagos hitelösszege 600-650 ezer forint, ezt általában 37-43 hónapos futamidőre veszik fel. Az Erste Bank is félmillió forintról számolt be.

banki hitelek

Áruhiteleknél természetesen kisebbek az átlagos hitelösszegek, hiszen itt egy-egy termék árához igazodva vesznek fel hitelt az ügyfelek. Az OTP Bank tapasztalatai szerint a jellemző áruhitel 80-140 ezer forint. A Credigen Banknál az átlag valamivel 100 ezer forint alatt volt tavaly decemberben.

A vásárlók körében az ingyenes, vagyis nulla százalék THM-es hitelek a legnépszerűbbek. A meglévő ügyfeleknek a karácsonyi akcióban egyszerűsített hitelügyintézéssel adnak hitel. Az akcióban a bank több tízezer ügyfélnek ajánl fel előzetesen jóváhagyott, személyre szabott hitellehetőséget. Az új ügyfeleknek az idén is a halasztott törlesztéses hitelkonstrukcióját ajánlja a bank. Ezzel az ügyfelél akár 0 forint befizetésével azonnal megvásárolhatja, amit szeretne, a részletfizetés megkezdésével meg ráér tavaszig.

Az ingyenhitel azonban nem mindenkinek járható út, drágább termékeknél, a rövid futamidővel járó nagy törlesztőrészlet egy átlagos jövedelmű család havi költségvetésébe nemigen fér bele.

Növekszik viszont a szezonhoz kapcsolódó halasztott törlesztésű hitelek aránya, vagyis a törlesztést az ügyfél csak februárban kezdi meg, amikorra a családi kassza feltehetően kiheverte a karácsonyi költekezést. Nő a fix törlesztőrészletű hitelek népszerűsége is. Ennél a hitelfajtánál az ügyfél meghatároz egy, a költségvetésébe beleférő törlesztőrészletet, és a hitelösszegből határozzák meg a futamidőt.

Egyes bankoknál az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön a legnépszerűbb. Az akció november 1-től december 10-ig tart, ezalatt nem kell folyósítási díjat, kezelési költséget fizetni. A 600 ezer forintnál kevesebbet igénylők egyszerűbb feltételekkel juthatnak kölcsönhöz, az igényléshez a bank ügyfeleinek elég csak egy személyi igazolvány és egy jövedelemigazolás (más bankok ügyfeleinél egy előző havi bankszámlakivonatot is kérnek).

A bankok tehát idén is lehetőséget adnak a könnyűnek tűnő, gyors pénzhez jutáshoz, de érdemes végig gondolni, hogy mit ér meg nekünk a karácsony! Megéri, hogy eladósodjunk akár több évre is, veszélybe sodorjuk a csalási kasszát egy drága ajándék miatt?

Forrás: index.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó