Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Idén is lesz Winter Seminar a győri egyetemen

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Széchenyi István Egyetemen a téli tudományos programok egyik legfontosabb eseménye a nemzetközi szinten is presztízzsel bíró Winter Seminar. A bárki számára nyitott, színvonalas eseményt idén már a rövid képzési programok kedvelői is választhatják. Jelentkezni január 20-ig az itt elérhető űrlap kitöltésével lehet.

A digitális szolgáltatások szabályozása és a fenntartható demokrácia témájában indított, angol nyelvű szeminárium műhelymunkát, fórumot és kulturális lehetőséget is kínál. A program évek óta rendkívül népszerű: Az elmúlt tíz évben mintegy kétszáz érdeklődőt vonzott a világ számos országából, sokan újra és újra a Széchenyi egyetem intenzív műhelymunkájával indítják az évet. 

„Az európai emberek számos helyi és globális kihívással néznek szembe, amelyek szorosan kapcsolódnak az állandóan változó technológiai trendekkel. Más összefüggésben ez a kapcsolat határozza meg a demokratikus működés kereteit, és befolyásolja a demokrácia minőségét. Az idei szeminárium célja, hogy megvitassa az Európai Unió újszerű digitális szolgáltatásokról szóló rendelete (DSA) által vállalt új szabályokat, különösen a 21. századi digitális szolgáltatások, a közösségi média kérdéseit, a dezinformáció, az információs társadalom és online kapuőrök, az adatvédelem, a big data, a szerzői jogok, a kiberbiztonság, valamint az e-kormányzás kérdéseit illetően” – adott ízelítőt a február 20–24-ig megrendezendő eseményről Smuk Péter. 

A dékán kiemelte: a demokrácia és az internet új kihívásainak különböző aspektusait európai egyetemekről érkező neves szakértők, előadók és professzorok segítenek felfedezni és megvitatni. 

Hulkó Gábor egyetemi docens, a szeminárium koordinátora elmondta, előadásában kiemelt hangsúlyt helyez majd a közösségi média és szólásszabadság kapcsolatára is, ugyanis az EU digitális szolgáltatásokat érintő, hamarosan hatályba lépő szabályozási csomagja nagyívű, komplex vállalás, amely életünk több területét is jelentősen befolyásolja majd, egyebek mellett a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülését. „E kérdés azért bír kiemelt jelentőséggel, mivel e szabadság jelenti az európai államok működésének legfontosabb alapját, s amely nélkül a társadalom demokratikus berendezkedése nem létezhet. Különös hangsúllyal bír e körben a közösségi média tartalom moderálása, amelyet fontos kritikusan szemlélni a megfelelő átláthatóság és felelősségi szabályok tiszteletben tartása mellett” – emelte ki. 

A Winter Seminar az interaktív szakmai műhelymunkán túl idén is izgalmas kulturális programokat kínál: többek között a résztvevők országainak bemutatkozását a nemzeti identitás, gasztronómia és művészetek területén.