Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így előzzük meg a konyhatüzeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő.

A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Súlyos következményekkel járhat, ha a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevül és meggyullad. Egy-egy ilyen eset alapvetően az emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza, ezért főzés-sütés közben figyeljünk oda.

Győr-Moson-Sopron megyében általában havonta néhány esetben fordul elő, hogy a konyhában a tűzhelyen felejtik az ételt, ami kisebb tüzet okoz. A tulajdonosok legtöbbször észlelve a tüzet meg tudják fékezni a lángokat és csak utólag értesítik a tűzoltókat az esetről.

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Állítson be valami figyelmeztető jelzést – például felhúzott órát, telefonon figyelmeztetőt, mielőtt lejárna a sütési-főzési idő,
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!

Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!

Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!