Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha nyár, akkor virágba borulnak a kertek, a fák, az ablakok, az erkélyek. Azonban nem elég jó minőségű földbe elültetni a palántákat, és utána rendszeresen öntözni. Ennél többre van szükség ahhoz, hogy valóban gyönyörű virágok díszítsék a kertjeinket, otthonainkat.

Távolítsuk el az elszáradt virágokat

Nyáron a növényeink folyamatosan virágoznak, így mindig lesznek rajtuk elszáradt virágok. Ezeket nagyon fontos eltávolítani, hiszen energiát és tápanyagot vonnak el a növénytől. Éppen ezért, ha folyamatosan leszedjük az elszáradt virágokat, a növény minden energiáját az új virágok hozatalára tudja fordítani, így azok sokkal nagyobbak és szebbek lesznek, és ráadásul még több is lesz belőlük.

A metszés is sok virágot eredményez

Némely növény számára nem csak az elnyílt virágok eltávolítása, de a metszés is nagyon fontos. Ilyenek például a petúniák is. Hasonló a helyzet a muskátlikkal is, amelyeket szintén ajánlatos visszametszeni a fővirágzást követően, így akár kétszer is megmetszhetjük őket a nyár folyamán. 

Nem mindegy, hogy öntözünk

Nagyon fontos, hogy minden növény esetében legyünk tisztában annak igényeivel. Ehhez természetesen hozzátartozik az adott növény vízigénye is. Van olyan növény, amelyik kevésbé igényli az öntözést, van, amelyik gyakrabban, de ehhez mindig figyelembe kell vennünk az adott időjárást is. Arra pedig mindig ügyeljünk, hogy a gyakori öntözés nem azt jelenti, hogy a növényeknek pangó vízben kell állniuk, ezt ugyanis csak nagyon kevés növény viseli el. Mivel nem minden növény viseli jól a hideg, csapból, esetleg kútból jövő vizet, érdemes kiengedni, és hagyni, hogy egy kissé felmelegedjen, az igazi ajándék a növényeink számára azonban az esővíz, így érdemes azt gyűjteni.

A fák is igénylik a vizet

Érdemes a fáinkra is gondolni, és a virágzás és a terméshozás idején gondoskodni a vízigényük kielégítéséről. Ha nem kap kellő vizet a fa a terméshozás alatt, az a termés nagy részének lehullásához vezethet. Ha viszont túlöntözzük, lassabban fog beérni a gyümölcs, a meglévők pedig megrepedhetnek.

Így ápoljuk nyáron a szobanövényeinket

A szobanövényeink, annak ellenére, hogy az otthonunkban élnek, így valamelyest meg vannak védve a nagy hőségtől, ugyanúgy megérzik a nyarat, és más gondozásra van szükségük, mint tavasszal. Mindenképp védjük meg őket a közvetlen, erős napfénytől. Az ablaküveg ráadásul még jobban felerősíti a napsugarak erejét, így érdemes őket a nagy hőség idejére áthelyezni. Azonban arra is figyeljünk, hogy ne érje őket közvetlenül a hideg levegő, ha szellőztetünk, vagy ha légkondicionáló berendezést használunk. Ha a növényeink levelei mozognak a légkondicionáló, vagy a ventilátor hatására, helyezzük őket védett helyre.

 A tápanyag utánpótlás is fontos

A nyári időszakban sokkal gyorsabban felélik növényeink a tápanyagokat, mint más évszakokban, hiszen ekkor jóval melegebb van, ráadásul a többségük ekkor hoz virágot és termést, ezért fontos, hogy nézzünk utána az adott növény tápanyag igényének, és azt adjuk meg neki.