Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így előzhetők meg a kéménytüzek!

A fűtési szezonban rengeteg kéménytűzhöz riasztják a tűzoltókat. Pár egyszerű tanáccsal azonban megelőzhető a baj. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy kedden késő este egy izzó, lángoló kéményhez riasztották Dunakilitire a helyi önkéntes és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat. A tűzoltók a kályhából eltávolították a tüzelőanyagot, majd kéziszerszámokkal kitisztították a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták a kémény felülvizsgálatára. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt át az épületre.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. 
Mint írják, az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. A szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. 

Fontos tudni, hogy szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.