Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így nem lesz végzetes az idei szüret

Gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, ezért rendkívül fontos szellőztetni a pincéket. A szén-dioxid ugyan nem mérgező, de nehezebb a levegőnél, így a szellőzés nélküli pincéből kiszorítja a levegőt. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Németh Ramóna tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint vármegyénkben az utóbbi években nem következett be haláleset mustgázmérgezés miatt, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy legyünk óvatosak és elővigyázatosak. A kisebb, föld alatti pincék esetében a katasztrófavédők azt javasolják, hogy meggyújtott gyertyát egy lapátra téve és a lapátot magunk előtt tartva menjünk csak le a pincébe. Ha a láng elalszik, akkor életveszélyes lemenni.

Stábunk Nyúl községbe látogatott, ahol Cseri Norbert kalauzolt minket végig a 2012 óta működő családi pincészeten. Cseri Norbert már korábban elkezdett borászként dolgozni, 2024-ben jubilál, akkor lesz 20 éve a szakmában. Véleménye szerint már a kisebb borászatok is felkészültebbek, az évente elhangzó intelmek hasznosak. Mint mondta, a nagyobb üzemek esetében kötelező a riasztó- és szellőztetőrendszer, melyek meglétét és műszaki állapotát rendszeresen ellenőrzik a szakemberek. A családi pincészet viszont kisebb, van közvetlen kapcsolata a külvilággal és a pincék nagyjából 1%-os lejtéssel épültek, így egyszerűen ki tudják szellőztetni az épületet, a lejtésnek köszönhetően a levegőnél nehezebb mustgáz tulajdonképpen "kifolyik" a pincéből.

Fontos, hogy a mustgázzal telített helyiségbe csak sűrítettlevegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, a 112-es hívószámon kérje a tűzoltók segítségét.