Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendszeres bőrápolást sok mindenki betartja, sőt az is tud pár praktikát, aki nem gyakorolja azokat, de az ajakápolás gyakran háttérbe szorul, sokan megfeledkeznek róla.

A csípős vagy sós ételek gyakran károsíthatják a szánkat, vizet vonhatnak el, amitől kiszáradhatnak, cserepessé válhatnak az ajkak, legrosszabb esetben pedig akár ki is repedhetnek. Fontos a probléma megelőzése, amit megfelelő ápolással, bőrvédelemmel lehet csak elérni.

Hidratálás

Az ajakápolás alapja a rendszeres hidratálás. A különböző hidratáló krémek segítenek bejuttatni a hatóanyagokat, így az kevésbé lesz kitéve az időjárás okozta károknak. Ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, majd a külső hidratálásra, a védelem érdekében pedig meg kell akadályozni a nagymértékű vízvesztést, amit növényi olajokkal dúsított szájbalzsamokkal tudsz elérni. Nagyon jó erre a shea vaj, a kakaóvaj és a kókuszolaj.

Radírozás

A bőrradírok elengedhetetlenek a bőrápolásban, hiszen segítségükkel felgyorsítható a hámsejtek cserélődése. Az elhalt sejtek hamarabb távoznak, élénkül a vérkeringés, és sokkal feszesebbé válik a bőrfelület.

Fényvédő

A rendszeres fényvédelem kiemelt helyen szerepel a bőrápolási rutinban, hiszen a ráncok, pigmentfoltok megjelenéséért nagy arányban a káros UV-sugarak a felelősek. Ha a napkárosodás miatt rugalmatlanná válik a száj bőrfelülete, könnyebben berögzülnek rajta a mimikai ráncok, például sokéves dohányzás után az ajkakon az orr, a szájzugok és az áll felé mutató redők keletkeznek.