Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így szerezhetsz többletpontot, ha a Széchenyi István Egyetemre jelentkezel

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miért mennyi pluszpont kapható az idei felvételin a győri Széchenyi István Egyetemen? – erre a kérdésre kaphatnak egyszerűen és gyorsan választ azok, akik használják az intézmény pontszámító kalkulátorát.

 

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítása jelentős változásokat hozott az egyetemek életében: az elérhető 500-ból 400 pont ugyan továbbra is a középiskolai tantárgyak és az érettségi eredményeitől függ, de 100 pont sorsáról a felsőoktatási intézmények saját hatáskörben dönthetnek. Az új szabályokkal elsőként az idei felvételi eljárásban részt vevők találkozhatnak.

A győri campuson a felsőfokú és a középfokú komplex nyelvvizsga 50, illetve 36 pontot ér, illetve már alapfokú nyelvvizsgára is plusz 16 pont jár, kifejezve a nyelvtudás fontosságát. Több nyelvvizsgáért is adható egyszerre többletpont, sőt abban az esetben is jár a nyelvvizsgáért intézményi pont, ha például csak a szóbeli vizsga van meg. A jelentkező vizsgatárgyanként 50 pontra jogosult, ha az érettségi pontok szempontjából választható tárgyból, míg 30 pontra, ha nem választható tárgyból tesz emelt szintű érettségit legalább 45 százalékos eredménnyel.

A Széchenyi István Egyetem emellett pluszpontokkal honorálja a kimagasló szakmai vagy sportteljesítményeket, így például a szakmai végzettséget, az OKJ-s képesítést, a Tudományos Diákköri Konferencián, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, illetve az ezeken kívüli rangos tanulmányi versenyeken való sikeres szereplést, illetve több szakon a munkahelyen szerzett releváns szakmai tapasztalatot. Sokak számára jelent lehetőséget az is, hogy az intézmény az „Út a felsőoktatásba” programja keretében előkészítő kurzusokat hirdetett a szakmailag elhivatott, motivált diákok számára, hogy felkészüljenek az egyetemi kihívásokra. Ezek elvégzésével – teljesítménytől függően – maximum 80 intézményi pont szerezhető.

Az egyetem a felvételiző diákoknak azzal is segítséget nyújt, hogy pontszámító kalkulátort készített, amely a https://karrier.sze.hu/felveteli_pontszamitas/ címen érhető el. Itt a vágyott szak kiválasztása után könnyen és átláthatóan megtudható, hogy a középiskolai tantárgyak és az érettségi eredményeire hány pont kapható, miként az is, hogy emellett mire mennyi intézményi többletpont jár. Az egyes szakokkal kapcsolatban sok információt nyújt a felveteli.sze.hu oldal is.