Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Így tiszteleg Liszt Ferenc emléke előtt a Zeneakadémia

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Borbély László, Kovács Gergely, Ránki Fülöp, Lajkó István, Farkas Gábor és Balázs János is fellép a Liszt születésnapi koncertek címmel szervezett hangversenysorozaton, amelyet hagyományosan a zeneszerző október 22-i születésnapjához kapcsolódva szervez az intézmény. Ezúttal öt koncerttel készülnek. 

A Liszt Múzeumban három szóló zongorakoncert várja a közönséget. Elsőként Borbély László lép fel október 21-én: műsorában a Zarándokévek című ciklus második kötetéből a Dante-szonáta, az első kötetből az Obermann völgye, valamint a h-moll szonáta szerepel. 

Másnap délelőtt Ránki Fülöp a Költői és vallásos harmóniák című, tíz darabból álló sorozatot játssza, délután pedig Lajkó István koncertjén a Glanes de Woronince, a Tarantella de Dargomijski, a Zarándokévek második kötetéből a három Petrarca-szonett, továbbá a Rondeau fantastique egy spanyol témára című darabokat hallhatja a közönség.

Október 22-én a Zeneakadémia Nagytermében rendezik a sorozat fő eseményét. Farkas Gábor, az akadémia billentyűs és akkordikus hangszerek tanszékének vezetője és Balázs János, a tanszék oktatója ad koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Műsorukon Liszt szóló-, négykezes és kétzongorás darabjai, valamint átiratai szólalnak meg. A koncert első részében a 2. ballada, az 1. Mefisztó-keringő, valamint kétzongorás átiratban a 2. magyar rapszódia, a Rákóczi-induló és a Les Préludes, a szünet után pedig a Patetikus koncert és szintén kétzongorás átiratban a Don Juan-parafrázis.

November 7-én, a Solti teremben Kovács Gergely, a Zeneakadémia doktorandusza ad szólókoncertet. Hangversenyének műsorán Csajkovszkij Dumka és Schumann Karnevál című kompozíciója, valamint három Liszt-mű, a Rigoletto-parafrázis, a Nagy koncertszóló és a Haláltánc szerepel.