Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így ünnepelték a német egység napját az Audi Hungaria Iskolaközpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 3-án kétségkívül a 20. századi német történelem egyik legmegindítóbb mérföldkövére, a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság újraegyesítésére emlékezünk, írja közleményében az intézmény.

A történelmi összefüggések és események, mint például a Lipcsében megrendezett hétfői tüntetések, amelyek megelőzték a két német állam újraegyesítését, a történelem órák tananyagának fontos részei voltak. 

Az idei ünnepséget az iskola udvarán rendezték meg, ahol a 11.A osztályos diákok egy emlékmenet formájában elevenítettek fel egy tüntetést. Csendben, kezükben égő gyertyával, többször körbejárták az udvart, miközben a többi diák osztályonként felállva testesítette meg a tüntetés csendes megfigyelőit.

Különböző évfolyamok diákja összefoglalták az 1989 októberi történéseket, valamint felolvasták néhány érintett rövid, kifejezetten megindító élménybeszámolóját. A személyes sorsok ismertetésével sikerült felidézni a berlini fal leomlását megelőző napok hangulatát.

Az ünnepség végén a diákok visszatértek a tantermeikbe, ahol egymás között és tanáraikkal élénk eszmecserét folytattak. A beszélgetés egy prezentációra épült, amely kiegészítő, a témához kapcsolódó, impulzusokat adott.

Ezzel a csendes, elgondolkodtató ünnepséggel emlékezett az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr közössége minden bátor emberre, akik békés tiltakozásukkal, olykor testi épségük és életük kockáztatásával, lehetővé tették Németország újraegyesítését, áll az iskola közleményében.