Indiai űrcég a világon az első

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeresen tesztelte az indiai űrtechnológiai vállalat az egy darabból álló 3D rakétahajtóművét az Agniletet.

 

A múlt héten került sor a 2017-ben alapított Agnikul Cosmos által, 3D nyomtatási technológiával készített hajtóműnek a tesztelésére, a Vikram Sarabhai Űrközpont (VSSC) vertikális tesztüzemében. A próba sikeresen zárult, bizonyítva, hogy lehet egy darabból álló hajtóművet is készíteni, ami működőképes – erre a cég szabadalmat is nyert.

„Az újdonság az, hogy a teljes rakétahajtóművet 3D-ben nyomtatják felülről lefelé. Ami a 3D nyomtatóból kijön, az közvetlenül felhasználható a rakétában. Nincs bonyolult összeszerelés vagy gyártási folyamat, és így az átfutási idő kevesebb, mint négy nap.” – közölte a vállalat vezérigazgatója, Srinath Ravichandran.

Kilátás a Vikram Sarabhai Űrközpontban (VSSC) található űrmúzeumra, Thumbában, Thiruvananthapuram külvárosában.

Az rakéta alacsony Föld körüli pályán, legfeljebb 700 km-es magasságig tud feljuttatni maximum 100 kg hasznos terhet.

Korábban Ravichandran felfedte, hogy az Agniletet az Agniban űrhajó hordozórakéta második szakaszában fogják használni.

A vállalat célja, hogy elérhetővé és megfizethetővé tegye az űrt.

Srinath Ravichandran nyilatkozott a teszt kapcsán:

„Ez egy felejthetetlen pillanat mindannyiunk számára az Agnikulnál. A házon belül fejlesztett technológiánk demonstrálása mellett ez egy hatalmas lépés a rakétahajtóművek professzionális tervezésének, fejlesztésének és üzemeltetésének a megértésében is. Hihetetlenül hálásak vagyunk az IN-SPACE-nek (az űrkutatás támogatásával és szabályozásával foglalkozó helyi ügynökség – a szerk.) és az ISRO-nak (Indiai Űrkutatási Szervezet – a szerk.), hogy ezt megvalósíthattuk. Hálás vagyok az indiai kormánynak is, amiért az IN-SPACe létrehozásával lehetővé tette mindezt.”

Az Agnikul a közelmúltban bejelentette a Rocket Factory-1 gyár felavatását, amely India első olyan rakétalétesítménye, amely 3D-nyomtatással készítenek majd rakétákat.