Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén egy hétig tart idén a magyar film napja.

Több mint száz magyar film nézhető meg idén – közölte a Nemzeti Filmintézet a magyar film napja alkalmából. Ez a nap kivételesen egész héten át tart, több mint száz magyar filmet láthatnak a nézők április 29-től május 5-ig. 

A magyar film napjához kapcsolódva a Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az artmozik idén is számos magyar filmet kínálnak a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban április 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, a Munkászubbony és a Dódi karrierje című filmet.

A streaming-szolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A Filmión egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja, minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilmrendezése, az Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik legjobb magyar filmje, a meglepően szókimondó Két lány az uccán (szerk. megj.: nem elírás) című 1939-es klasszikus.

A Cinegón tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból, és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

A magyar film napján indul el magyar animáció kivételesen gazdag történetét bemutató honlap, a magyaranimacio.hu. A közlemény szerint a Magyar Animáció 110 emlékévhez indított oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

Az emlékév során ingyenesen látható a Filmio kínálatában szereplő valamennyi, csaknem száz klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint a Macskafogó és a Hófehér.

A magyar film napja részletes programja a www.magyarfilmnapja.hu oldalon érhető el. A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük április 30-án annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. 
 

Nyitókép: A Viszkis rabló c. film egyik jelenete