Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Királyságban új tényirodalmi díjat alapítottak. Kimondottan női szerzők számára. A díjat először 2024-ben adják át. A Women’s prize for non-fiction elnevezésű díj, a már korábban létrehozott szépirodalmi díj (Women’s prize for fiction) tényirodalmi párja.

Az ország nem számít, egyenlők az esélyek

Az elismerést bármilyen országból származó női szerzőnek odaítélhetik, két kikötéssel: az adott művet angolul és az Egyesült Királyságban szükséges publikálni.

A nyertes 30 ezer fontot és egy „the Charlotte” elnevezésű szobrot kap majd.

Az elismerés átadója a Charlotte Aitken Trust jótékonysági szervezet, melyet Gillon Aitken irodalmi ügynök hozott létre, elhunyt lánya emlékére.

„Nem elvenni akarják a nagyszerű férfi szerzőktől a reflektorfényt, hanem azt szeretnék, ha ebből a nőkre is vetülne”

– idézi a sajtó a Women’s prize for fiction díj alapítóját, Kate Mosse írót. 

Tudtad?

Egy kutatás szerint a brit napilapokban megjelent tényirodalmi kritikák mindössze 26,5 százaléka szólt női író által jegyzett könyvről, az elmúlt tíz évben pedig a nők által írt non-fiction-ök csupán 35,5 százaléka részesült elismerésben.

De mi a helyzet „kishazánkban”?

A Könyvesblog írói szerint nem túl fényes  a hazai helyzet sem. A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma legutóbbi kutatásából kiderült, hogy 2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek. Egy 2020-as tanulmányuk szerint az elmúlt tizenöt évben az irodalmi díjak mindössze 18 százaléka került csak női írókhoz.

(fotó: illusztráció, pixabay)