Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A trovant, más néven élő kövek kiemelkedő turistalátványosságnak számítanak Romániában, habár még mindig sokan nem tudnak róluk. Az egyik leghíresebb ilyen helyszín Vâlcea megyében található, egy Coste?ti nevezetű helység közelében. Itt, ezen a településen egy természetvédelmi múzeum is található, ami az egyedüli természetvédelmi hely Európában, ahol a trovant kövek megmentésére specializálódtak.

Egy másik helyszín Buzău megyében van, egy Ulmet nevű falu közelében. Románul a “Babele de la Ulmet” nevet viseli, mivel messziről ezek a kövek úgy néznek ki, mintha valami öregasszonyok ültek volna ki a dombtetőre.
Hányszor láttál eddig életedben olyan követ, ami nemcsak az alakját változtatta, de szaporodott, és el is tudott mozdulni a helyéről? Ha egy kezedre sincs szükség, hogy megszámold ezeket az alkalmakat, akkor valószínűleg érthető, hogy a romániai trovant kövek miért számítanak kiemelkedő turistalátványosságnak.

A trovantok tulajdonképpen gömb alakú homokkupacok (belsejük kő, külső rétegük pedig egyfajta ragasztott homokféle) és kb. Hatmillió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön a szeizmikus mozgás következtében. Különleges képességei közé tartozik, hogy víz hatására a kalcium-karbonát sziklák eldeformálódnak és növekednek, ezáltal képesek elmozdulni is: nem egy trovant követ távolabb találtak meg tudósok, mint ahol eredetileg feltérképezték. 

Hivatalosan 12 ilyen helyet tartanak számon. Ezek csak 2005 óta kerültek be az ismert turisztikai látványosságok közé. Trovant köveket egyébként nemcsak itt, hanem többek között Oroszországban, Kazahsztánban, valamint Csehországban is lehet találni.
A trovant kövek különlegesek és egyben ijesztőek is. Regeteg hiedelem terjed róluk és a nép sokféle magyarázotot talált rájuk az idők során. Sokan boszorkányságnak tartják a jelenséget. Többen tartják azt, hogy földönkívüli eredetüek, sőt ők jönnek ide is elmozgatni őket. Vannak, akik kinetikus energiákkal magyarázzák a jelenséget. Sőt, még olyan emberek is vannak, akik úgy tartják, hogy a trovant kövek a vámpírok sírköveként is szolgálnak. Mindenestere, ha nem is paranormális jelenség, mindenképp különleges, a természet egyik misztikuma.

Az helyi lakósok különleges képességet tulajdonítanak a köveknek. Azt tartják, hogy ha bánatos vagy, kijössz erre a helyre és megérinted a köveket, elmúlik a bánatod. Mi erről a hiedelemről csak utólag értesültünk. Nem tudom, hogyan jutottak erre a következtetésre, mindenesetre tényleg nagyon jó energiája van a helynek. Nagyon sok időt maradtunk a helyszínen és azt vettük észre, hogy még így se nagyon akarunk eljönni onnan, többször kellett biztatssuk egymást, hogy induljunk.