Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Kedden este Győrben a Bisinger sétány egyik lakásában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő. – áll a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében. 

A lakók elhagyták az épületet, nem panaszkodtak rosszullétre. A város hivatásos tűzoltói, majd a gázszolgáltató is méréseket végzett a lakásban, ahol kis mértékben kimutatható volt a mérgező gáz. A gázszolgáltató leplombálta az átfolyós vízmelegítőt és előírta annak felülvizsgálatát. Az érzékelőnek köszönhetően nem történt sérülés.

Az elmúlt öt évben kettőszáz harmincszor  kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt megyénkben, az esetek mintegy 70 százalékában volt a háztartásokban szén-monoxid-érzékelő! Egyre többen látják ennek szükségességét, és szerencsére ritkán történik sérülés, hiszen ezek a készülékek időben figyelmeztetnek a veszélyre.

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet, vagy akár halált is okozhat.