Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ismét bekeményít a kánikula

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az átmeneti felfrissülés után újra meleg lesz. Nagyon meleg. Olyannyira, hogy szerda éjfélig ismét elrendelték a harmadfokú hőségriasztást, amit akkor szoktak megtenni, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Ha mindenképpen szabadtéren kell lennünk, akkor bő, szellőző ruházattal, naptejjel védhetjük magunkat a leégés ellen, nem árt azonban tisztában lenni azzal sem, hogy ilyenkor a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, legyen szó munkáról vagy sportról, akár hőgutát is okozhat. A magas, 40,5 Celsius-fok fölötti testhőmérséklet károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat, főleg akkor, ha valaki a rossz közérzet ellenére sem hagyja abba az edzést.
 
A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját, tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Fokozott óvatosságra intik az autóval közlekedőket is, a nagy meleg őket sem kíméli. Már csak azért sem, mert ilyenkor akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért (de jó volna, ha ezt nem kellene leírni) gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajbajutottakat.

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tűz keletkezik a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3.100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. Az érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében természetesen mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a továbbiakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Fotó: Pixabay