Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Itt a vége! De az élet nem áll meg kata nélkül

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár közel 460 ezer ember élete a mai naptól gyökeresen megváltozik.

Az új katatörvényt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlamentnek, melyet a képviselők július 12-én meg is szavaztak, Novák Katalin köztársasági elnök pedig július 18-án írta alá. A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell az adóhatóságnak arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek.

A kata nem újul meg automatikusan, be kell jelentkezni

A régi katából augusztus 31-ével mindenki kiesik, hiszen maga az adózási forma szűnik meg. Az új kata alá tehát be kell jelentkezni az adóhatóságnál. Erre az átmeneti szabályok alapján szeptember 25-ig van lehetőségük azoknak, akik eddig is katáztak.

A legtöbb egyéni vállalkozónak az átalányadózás lesz a legkedvezőbb adózási forma

Az egyéni vállalkozók, ha nem katázhatnak és a vállalkozói személyi jövedelemadózás sem kedvez számukra, az átalányadózást is választhatják. Az átalányadózásra való áttérés határideje 2022. október 31-ig jelentheti be. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, vagyis megfelelő indok esetén később is lehetősége van rá.

A katások nagy része még mindig tanácstalan

A számlázz.hu készített egy felmérést katás felhasználói körében. A kérdőíves kutatás szerint a kata adózók csak 10 százaléka maradna katás szeptembertől. Mindössze 6 százalékuk gondolkodik cégalapításon, 11 százalékuk megszünteti a vállalkozását, 43 százalékuk pedig áttér az átalányadózásra.