Ittas vezetés

Alkohol szonda

A csornai és a győri rendőrök az elmúlt 24 órában két járművezetővel szemben intézkedtek ittas járművezetés miatt.

A járőrök Jobaházán, az Ady Endre utcában egy 44 éves gépkocsivezetővel, illetve 12 óra 45 perckor Győrben, a Hédervári úton  egy 56 éves sofőrrel szemben intézkedtek. Az ellenőrzések során alkoholtesztert alkalmaztak, ami mindegyik férfi esetében pozitív értéket mutatott, ezért elfogták, majd a helyi rendőrkapitányságra további mintavételre előállították őket.

A 44 éves sofőrrel szemben a Csornai, az 56 éves járművezetővel szemben pedig a Győri Rendőrkapitányság ittas járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indít.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét arra, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Forrás: police.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó