Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Bécsben 2022-ben csaknem 57 ezer kutya élt, ami azt jelenti, hogy minden 35. bécsire jut egy kutya. Bár az osztrák fővárosban pontosan szabályozva van a kutyatartás, időnként így is előfordulnak konfliktusok kutyások és nem kutyások között. Ezeknek szeretné most elejét venni a város egy új kezdeményezéssel: a kutyafelügyelőkkel, akik összekötő kapocsként funkcionálnak a város és a lakók között.

A kutyafelügyelők egész évben úton lesznek Bécs közterületein, ahol ellenőrzik a kutyatartás szabályainak betartását. Ezenkívül információs kampányokat is tartanak a nagyvárosi állattartás szabályairól a parkokban, kutyafuttatókban és a kutyások által kedvelt helyeken. Itt, a tanácsadás során a kutyatartók olyan kérdésekre kapnak választ, mint hogy megfelelő-e a kutyán lévő póráz és szájkosár, melyik a megfelelő kutyaiskola, milyen hivatalos teendői vannak egy kutyatartónak vagy mit kell tenni, ha elveszik a kutya.

A kutyafelügyelők az Állategészségügyi Hivatal munkatársai, akiknek állatorvosi vagy állatgondozói végzettsége van és elvégeztek egy hatósági állatvédelmi ellenőri tanfolyamot is. Mielőtt szolgálatba állnának, még egy speciális képzésen is részt vesznek, hogy Bécsi Kutyafelügyelők lehessenek.

 

Egyenruhát is kapnak
A Wiener Hunde-Team egyelőre 20 emberből áll, akik a tanácsadás mellett civil öltözetben és egyenruhában is ellenőrzést végezhetnek. Ennek során elkérhetik a kutyatartók személyi igazolványát és szabálysértés esetén figyelmeztethetnek, helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy akár feljelentést is tehetnek, például ha a kutyán nincs póráz és szájkosár, nem fizetik utána az adót vagy nincs regisztrálva a háziállatok adatbázisában.

Az új kezdeményezés célja, hogy nyomatékosítsa a bécsi kutyatartók felé, hogy kedvencüket az állatvédelmi törvényeknek és a városi állattartás szabályainak megfelelően kell tartani.