Jogosan maradt-e el a Gyirmót meccse?

A héten ha jól számolom, akkor hat labdarúgó NB II-es csapatnál produkáltak játékosok és/vagy vezetők pozitív koronavírus tesztet. Az utolsó fellelhető információ szerint mindenki panaszmentes. A hat csapatból öt pályára lépett, egy viszont nem. A Gyirmót FC Győr ellenfele, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia úgy ítélte meg, hogy ez túl nagy kockázat, ezért csapatuk és a nézők egészségvédelme érdekében nem léptek pályára.
.
A másik öt ellenfélnél nem merült fel hasonló probléma.
.
Feltételezem, hogy a 12 érintett csapat egyformán ismeri az MLSZ aktuális szabályait, akkor mégis hogy lehet, hogy 11 hasonlóan értelmezi, egy viszont másképp? Egyre jobban érdekelt a szabály és hogy van-e protokoll. Nyilvánvaló, hogy igen.
.
Nézzük sorban, a klubok honlapján megjelent információk alapján, mi is történhetett.
.
“A Vasas FC játékosai és stábtagjai az előírásoknak megfelelően a Szolnoki MÁV FC elleni Merkantil Bank Liga NB II-es bajnoki mérkőzés előtt tegnap reggel koronavírus-teszten estek át. A ma reggeli eredmények alapján kiderült, hogy két játékosunk COVID-tesztje pozitív eredménnyel zárult. Klubunk a hatályban lévő szabályozásoknak megfelelően azonnal elkülönítette az érintetett labdarúgókat. A Vasas FC játékosai és stábtagjai közül a két fertőzött, de panaszmentes játékoson kívül kivétel nélkül mindenki negatív eredményt produkált.”
A Vasas honlapján az szerepel, hogy hétfőn délelőtt 11 órakor, vagyis következtetésem szerint a reggeli teszt levétele után tartottak edzést, hiszen a magyar nyelv szabályai szerint a reggel a délelőttnél korábban van.
.
Ha ez így történt, akkor könnyen megállapítható, hogy a két fertőzött, a teszt levétele után még együtt volt a többiekkel az edzésen. Számomra ez eléggé hasonló kontakt, mint az, hogy a gyirmótiak egy buszon utaztak, hiszen az edzésen párharcok voltak, aztán bementek az öltözőbe, nyilván lezuhanyoztak, stb.
.

Miután a másik öt csapat is hasonló közleményt adott ki, így eléggé valószínű, hogy mindenhol egyformán értelmezték az eljárást.

“A DVSC minden előírást betartva a szerdai, Kaposvár elleni mérkőzés előtt hétfőn koronavírus-tesztnek vetette alá játékosait, stábtagjait és dolgozóit. A keddi értesítés szerint többeknek pozitív lett a Covid-tesztje: a DVSC a hatályos szabályozást maximálisan alkalmazva elkülönítette az érintetetteket, akik panaszmentesek.”

“A Magyar Labdarúgó Szövetség előírásának megfelelően hétfőn reggel a DEAC labdarúgócsapatának játékosain és a stáb minden tagján koronavírustesztet végeztek. A vizsgálat két labdarúgónál pozitív eredménnyel zárult, – írták kedd délután – őket klubunk a szabályokat betartva azonnal elkülönítette. A többiek tesztje negatív lett, így ők pályára léphetnek a szerdán 16 órakor, a Nagyerdei Stadionban rendezendő Kazincbarcika elleni mérkőzésen.”

.

“A Magyar Labdarúgó Szövetség hatályos előírásainak megfelelően az ETO Futball Kft. a mai, Békéscsaba 1912 Előre elleni Merkantil Bank Liga bajnoki mérkőzés előtt 48 órával koronavírus tesztnek vetette alá alkalmazottait, játékosait és a vezetőséget. Egy esetben sajnos pozitív eredmény született, az érintett, tünetmentes de pozitív tesztet produkáló játékost a szabályozásoknak megfelelően klubunk azonnal elkülönítette.”

.

“A labdarúgó NB II-ben szereplő BFC Siófok bejelentette, hogy az MLSZ által a bajnokságban kötelezővé tett, teljes csapatra kiterjedő koronavírusteszt négy játékos esetében pozitív eredménnyel zárult. A siófokiak a négy játékost elkülönítették a többiektől, A szakmai stáb tagjai, valamint a többi játékosuk eredménye negatív lett, így szerdán 19 órakor le tudják játszani az FC Ajka elleni bajnokit.”

.

“Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a Gyirmót FC Kft. szakmai stábját és játékos keretét az MLSZ ide vonatkozó előírásainak megfelelően teszteltük COVID vírusra. A tesztek eredményeképpen megállapításra került, hogy a 35 fő teszt alanyból 2 fő pozitív eredményt produkált. A két fertőzött személy panasz- és tünetmentes;  a protokollnak megfelelően elkülönítésük megtörtént.”

.

Tehát minden csapat hétfőn tesztelt és a közlemények megjelenésének sorrendje miatt az is biztosnak tűnik, hogy minden csapat kb. 24 óra múlva, kedden kapta meg az eredményt.

.
Sehol még csak nyoma sincs, hogy a csapatok a teszt és az eredmény között karanténba vonultak volna és teljesen elszigetelt lett volna mindenki mindenkitől. Sokkal életszerűbb, hogy volt, aki edzett, volt aki utazott, és nyilván volt aki magán jellegű programokon vehetett részt. A pozitív tesztet produkálók szinte kizárt, hogy ne kerültek volna kontaktban másokkal mind a hat csapat esetében – kivéve ha a tesztelés és az eredmény közlése közötti időt valóban karanténban töltötték volna.

.

Előírja-e a csapatok számára a teszt és az eredmény közötti karantént az MLSZ?

.

Ha nem, valószínű a Gyirmót nem hibázott. Ha igen, akkor viszont szinte biztos, hogy mások is. Hát nézzük, miről van fent dokumentum.

Az MLSZ elnöksége az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a Merkantil Bank Ligára is meghatározta a követendő egészségvédelmi protokollt, melynek betartása elsősorban a klubok felelőssége. Ettől a fordulótól a másodosztályban is kötelező a sport zóna kialakítása, amelynek lényege, hogy a pályára és annak közvetlen közelébe kizárólag olyan személyek léphetnek, akik 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek. Mostantól a másodosztályban is csapatonként legfeljebb egy alkalommal lehet mérkőzést halasztani koronavírusos fertőzés miatt.

.
Az MLSZ a szeptember 11-én hozott újabb határozatában ezt részletezi is, így leírja azt is, hogy mi a teendő, ha valahol pozitív tesztet produkál valaki. A két fontos legfontosabb, amire figyelni kell:
.
A pozitív tesztben érintett személyt minden esetben haladéktalanul izolálni kell és a személynek az általános előírások szerint (jelenleg 14 napos) karanténba kell vonulnia. Visszatérése a kórházból vagy az otthoni karanténból 48 órás tünetmentes idő és két negatív SARS-CoV-2-RNA (PCR) teszt után 24 órával lehetséges.”

Mit tettek a gyirmótiak?

.
Ahogy megkapták az eredményt, a Szegedre tartó autóbuszról leszállították a két érintettet, vagyis izolálták őket a csoport többi tagjától.
.
Mindez persze nem elég, nézzük mi a teendő a többiekkel? Az MLSZ határozata ezt mondja:
.
“A pozitív teszt tudomásra kerülésekor a 15. pont szerinti teszt csoport (játékosok, edzők és a szakmai stáb) valamennyi tagját soron kívül tesztelni kell, (kivéve azt a személyt, aki ugyanazon a napon már tesztelésre került vagy a pozitív tesztben érintett személlyel dokumentálhatóan nem érintkezett), az alábbiak szerint: Az érintett személyeket haladéktalanul, de legkésőbb a mérkőzés után 18 órán belül IgA/IgM ELISA teszttel kell szűrni, azon esetekre, amikor a szervezet immunválasza esetleg megelőzi a kórokozó detektálható mennyiségben történő szaporodását.”

Mit tett a Gyirmót?

.
Valószínű ugyanazt, amit a Vasas, a DVSC, a DEAC, a Siófok és az ETO. Megállapította, hogy a pozitív tesztet produkálókkal ugyanazon a napon már letesztelte a többi érintett személyt is, így őket az MLSZ dokuemntumai alapján továbbra is negatívnak lehet tekinteni. Első körben elegendő számukra az, hogy rendelkezésükre áll a meccs előtt szükséges 3 napnál nem régebbi negatív teszt – ugyanakkor a mérkőzés után 18 órán belül majd egy másik tesztet is el kell majd végezni, ami ha negatív, tovább edzhetnek, ha pozitív, akkor viszont nem. De a meccs előtt több teszt már nem kell, csak a  meccs után – az MLSZ erre kötelezi a csapatokat.
.
Csakhogy a hat stadion egyikében nem volt mérkőzés.
.
A Gyirmót FC hiába felelt meg ennek a két legfontosabb előrásnak, az autóbuszukat – és persze ha leszálltak volna – a játékosokat sem engedték be a Szeged-Csanád stadionjába. A helyiek csapatorvosa a hírek szerint a helyi Tisztiorvosi Szolgálattal egyeztetve és egyetértésben hozta meg a döntést.
.
Vagyis ami a Vasas, a DVSC, a DEAC, az ETO és a Siófok esetében nem volt probléma, az a Gyirmót esetén igen. A Kaposvár, a Szolnok, a Kazincbarcika, a Békéscsaba és az Ajka ugyanis pályára lépett, mert hasonlóan értelmezték az MLSZ határozatát – ellenben a Szeged-Csanád Grosics Akadémia viszont úgy döntött, hogy így nem szabad játszani.
.
Kíváncsiak várom, mire jutnak az ügyben az illetékesek, illetve hogy fog-e változni a jelenlegi szabályozás a következő napokban.