Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha éppen a legnehezebb kor közepén vagy, lehet nem tudunk újat mondani. De hátha! Ha kamasz a csemetéd, talán a legnehezebb és egyben a legfontosabb, megtartani a jó szülő-gyerek kapcsolatot, amennyire csak lehet.

Nem dolgod a teljes azonosulás!

Bár ilyenkor van a legnagyobb szüksége a megértésre, együttérzésre, nem kell azonosulni vele. Nem vagytok egy és ugyanaz az ember. Ne ess át a ló túloldalára: ne akarjuk, hogy a gyerek pontosan úgy viselkedjen, mint ahogy mi magunk tennénk. Vannak helyzetek, amik számára nem lesznek túl örömteliek, de át kell menni a fájdalmakon is ahhoz, hogy fejlődni tudjon. Mond el, Te hogyan cselekednénk az adott szituációban, de hagyd, hogy a gyerek meghozza a saját döntéseit.

Nem minden neked vagy rólad szól!

Biztosan érezted már úgy, hogy megbuktál gyereknevelésből.  Ne felejtsd el, ez nagyon távol áll a valóságtól. A kamasz éppen azt csinálja, ami a dolga: határokat feszeget. A tiszteletlen viselkedést ilyenkor sem kell szó nélkül hagynod, azt viszont ne feledd, hogy biztonságos közeget jelentünk a gyerek számára. Ő is tudja, hogy nem fog elmúlni az iránta érzett szeretetünk attól, hogy most kamasz, emiatt pedig elképzelhető, hogy sokkal több dolgot megenged magának velünk szemben, mint korábban.

Fogd vissza magad, ha a jövő esik szóba!

Hiába való ecsetelned, hogy a mostani viselkedése befolyásolja a jövőjét is. Pontosan tudja, de a kamaszokban van egy csakazért is.  Felesleges amiatt aggódni, hogy a gyerek soha nem fog rendet tartani maga körül.  Az ilyen típusú gondolatoknak kevés közük van a valósághoz, ellenben nagyban hozzájárul a szorongás kialakulásához. 

Ne veszítsd el a fejed!

A serdülőkor a gyerekeknek a legnehezebb. Rengeteg változáson mennek keresztül, nemcsak fizikailag, de érzelmileg is. Ilyenkor tanulják meg, hogyan kell uralkodni magukon, az érzéseiken. Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a tinédzserekre, mint fiatal felnőttekre. De nem azok. Még nem! Ahelyett, hogy visszakiabálnál, próbálj beszélgetni vele. Ezzel látja a konfliktuskezelés egy formáját.

De, ami a legfontosabb: ne feledd, hogy Te is voltál kamasz!