Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kampány indult a füstérzékelők használatáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 18. a füstérzékelők európai napja, amelyhez a katasztrófavédelem is csatlakozott.

Közleményük szerint azért, mert az otthonok biztonságának legfontosabb záloga a megelőzés. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy kevesebb halálos kimenetelű tűz következik be ott, ahol a lakók időben észlelik a veszélyt. Évente átlagosan hétezer otthon gyullad ki Magyarországon. Több százan szenvednek füstmérgezést, és sajnos a tragédia sem ritka. Európában évente körülbelül ötezer ember hal meg tűzben. 

A katasztrófavédelem éppen ezért minden lehetséges fórumon kampányol a füstérzékelők fontossága mellett: jótékonysági akciókkal, nyílt napokon, bemutatókon, lakossági tájékoztató fórumokon hívja fel ezután is a figyelmet arra, hogy a tragédiák éberséggel, elővigyázatossággal megelőzhetőek. A füstérzékelők időben jelzik, ha a lakásban olyan mértékű a füst, amely káros a szervezetre. A berendezés hamarabb észlelheti a veszélyt, mint a lakók, így időben riaszt, akkor, amikor még be lehet avatkozni, vagy ki lehet menekülni a helyiségekből.

A füstérzékelők európai napja alkalmából a közösségi médiában nyereményjátékon vehetnek részt azok, akik szeretnének hozzájutni egy berendezéshez. A játék már elkezdődött, és november 21-én 10 óráig tart. A feladat rendkívül egyszerű: a katasztrófavédelem hivatalos Facebook oldalán közölt poszt kedvelése és egy hozzászólás után lehet bekerülni a virtuális sorsolásra.

Fotó: Szőke Péter BM OKF