Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az elkövető természetesen a fővárost egy kicsit szerethetőbbé, személyesebbé tevő Kolodko Mihály, akinek művei nem csak megmosolyogtatnak, hanem sokszor el is gondolkodtatnak.

Mihail Kolodko, magyarul Kolodko Mihály, ukrán-magyar származású szobrászművész. Kárpátalján, Ukrajnában született 1978-ban, de régóta Magyarországon él és alkot. Köztéri miniszobrai immár kultikusak, nemrég a Gellért-hegyen tűnt fel egy Kis Vuk a művésztől, majd a 45. születésnapját ünneplő Garfield macska jóllakott arcát örökítette meg színesben a VII. kerületben, az Állatorvostudományi Egyetem kerítésén.

A legújabb Kolodko-miniszobor szintén a VII. kerületet gazdagítja, és a feltűnésének kulturális-irodalmi háttere is van. A valaha élt egyik legzseniálisabb magyar író, Karinthy Frigyes szülőházának falán látható emléktáblára került a szobrocska: egy Micimackó-figura. Karinthy Frigyes a VII. kerületben, a Damjanich utca 27-es szám alatt született 1887. június 25-én. Az írói születésének 136. évfordulója előtt néhány nappal került hát ki az új szobor, amely Micimackót és az ő csuprát formázza meg.

A. Milne halhatatlan meseregényét magyar nyelven Karinthy Frigyesnek és testvérének, Emíliának köszönhetjük. Karinthy Frigyes nem tudott jól angolul: Emília fordította le az eredeti szöveget, majd Frigyes alkotott belőle egy sok tekintetben új művet. Maga a Micimackó név is az Emília név becézése, az eredeti cím Winnie-the-Pooh. A Micimackó tehát Karinthynak köszönhetően magyar nyelven új életre kelt, és ha az eredeti műre vagyunk kíváncsiak, egy másfajta humorra és élményre számítsunk. A magyar irodalom azonban sokkal szegényebb lenne Karinthy adaptációja nélkül.

“Ismert erdei körökben az az általános nézet,
Hogy Micimackó, mint minden medve, szereti a mézet.
És ez nem csak afféle szerény vélemény,
Hanem határozottan állítom, hogy tény, tény, tény.
Ezért mikor hideg van, és sűrűn hull a fehér hó,
Kell, hogy legyen az almáriumban eltéve ennivaló.”

A Csacsi öreg medvét a csuporral tehát a Damjanich 27. alatt látogathatjuk meg!