Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Két autószervizt is lebuktatott a NAV

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a kormányhivatal szakembereivel közösen tartottak ellenőrzéseket Győr-Moson-Sopron vármegyei autószervizekben. Egy nap alatt két, engedélyek nélkül, „feketén” működő műhely is lebukott. A pénzügyőrök mindkettőben találtak illegális szoftvereket és hamis autódiagnosztikai eszközöket, melyeket lefoglaltak. A szervizek üzemeltetői a becslés alapján hétmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

Az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyekkel egyik szerviz sem rendelkezett. Nemcsak az engedélyek hiányoztak, a szerelést végző, műhelyt üzemeltető személyek ugyanis adót sem fizettek az autószerelésből származó jövedelmeik után.

Egyikük ugyan más tevékenysége kapcsán egyéni vállalkozó volt, de autószerelési munkái után soha nem állított ki számlát vagy nyugtát, ezért akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírságra is számíthat. Az ellenőrök a helyszínen megtalálták a jegyzeteit, melyekben évek óta vezette az elvégzett munkákat. A vállalkozó jelezte, hogy önellenőrzéssel bevallja az autószerelésből származott bevételeit és megfizeti az elmaradt adókötelezettségeit. A másik személy adószám nélkül végzett gazdasági tevékenység miatt számíthat bírságra.