Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A süteménynek szentelt tárlat nyílt Óbudán, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Múzeumban.

A magyar-horvát tárlat bemutatja a névadót, a virtuóz cigányprímást; házasságát a kor legérdekesebb nemes asszonyával, egy belga hercegnővel; valamint azt, hogy különleges szerelmük hogyan ihlette meg az édesség megalkotóját.

Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokoládés, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. A csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos süti klasszikus készítménye lett a cukrászdának Magyarország határain túl is.


A szerelmi történetből 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket.

Tudtad?

Egy 2004ben alakult angol rockzenekar is Rigo Jancsi néven fut, holott egyik tagja sem magyar származású. Honlapjukon a leírás szerint azért választották névadójukként a cigányprímást, mert szerelmének története azt üzeni számukra: a zene mindent legyőz.

Rigó János (Pákozd, 1858. augusztus 23. – New York, New York, 1927. február 3.) az egyik legismertebb cigányprímás.

(fotó, forrás: ketkes.com, wiki)