Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ellenőrzés során csaknem 30 millió forint értékű személygépjárművet foglaltak le.  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél. 

Megpróbálták kijátszani a „lehetőséget”

Egy külföldről behozott használtautókkal kereskedő cég értékesítéseiről számlát állított ki. Be is nyújtotta a bevallásokat, az adókötelezettségét is megfizette, mégsem kerülte el a revizorok figyelmét.

A minimális összegű bevallás, az alacsony nyereség és az ellenőrzésre bemutatott, külföldi magánszemélyekkel kötött adásvételi szerződések gyanúsak lettek az ellenőröknek.

Együttműködtek nemzeti szinten

A magyarországi forgalomba helyezés miatt elérhetők voltak a gépjárművek külföldi forgalmi engedélyei is. Mivel fennállt a gyanú, hogy az adásvételi szerződések hamisak, ezért a NAV az illetékes EU-tagállamokban működő adóhatóságok segítségét kérte.

A gyanú beigazolódott. A kft. a külföldi forgalmi engedélyekben szereplő magánszemélyek adatait felhasználva adásvételi szerződéseket hamisított.

Ezzel azt akarta igazolni, hogy az autókat nem autókereskedő cégektől, hanem közvetlenül a magánszemély tulajdonosoktól vásárolta, így akarta ugyanis csökkenteni adófizetési kötelezettségét.

 A NAV az ellenőrzésben megállapította az elmaradt, befizetendő adót, és a megtérülés biztosítására gépjárműveket is lefoglalt a cégtől.

(fotó: illusztráció, pexels)