Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kiderült, mekkora is volt pontosan a győrújfalui villámcsapás

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a sportpálya létesítményeiben is hatalmas károkat okozott a Győrújfalut sújtó hétfő villámcsapás, végül kiderült, hogy mégis meg tudják tartani a szombatra tervezett falunapot. A vidám esemény hagyományosan az „árvízűző” nevet kapta a 11 évvel ezelőtti katasztrófahelyzet miatt, erről portálunkon is hamarosan megemlékezünk.

Mint azt megírtuk, hatalmas erejű villámcsapás érte Győrújfalut a sportpályánál hétfő este. Bár a becsapódástól nem messze ültek a söröző vendégei, szerencsére nem történt személyi sérülés. Igen jelentős kár érte azonban a helyi lakosokat és miután épp szombatra szervezték a hagyományos „árvízűző” falunapot, kérdéses volt a károk felmérése közben, hogy meg tudják-e tartani a rendezvényt. Nagy Imre Attila polgármestertől megtudtuk: a sportpályát tetemes kár érte, de a vezetékek túlélték a vihart és mégis lesz falunap.

Hogy mekkora is volt a villámcsapás, azt hétfőn még a győrújfaluiak is csak találgathatták, de mindenki érzékelte a környéken, hogy hatalmas volt, „szörnyű robbanással járó”, „iszonyatos”. A biztosító azóta meghatározta a csapás erejét. A polgármestertől megtudtuk: amíg egy 30-50 kiloamperes csapás esetében a 30-40 méteres körzetben lévő elektronikai rendszerek károsodhatnak, ez a győrújfalui villám nem kevesebb, mint 224,6 kiloamperes volt. Vagyis körülbelül 500 méteres körzetben, több utcában is megtizedelte a modemeket, tévéket, kapu- és napelemvezérlőket, monitorokat. Az egyik családi házban kiégett a falban húzódó vezeték.

A közel álló orvosi rendelőkben és a polgármesteri hivatalban nem esett kár.

Ami a sportpályát illeti, nem voltak alaptalanok a falunaphoz fűződő aggodalmak, mert tönkrement az automata öntözőrendszer, sérült például a pályavilágítás, a kamerarendszer, az internet és tévészolgáltatás.

A falunap viszont nem marad el, a június 8-ára szervezett „árvízűző” buli 9.15-kor főzőversennyel kezdődik, kívánságműsor, bűvész, sok felnőtt- és gyerekprogram között fellép délután 4 órakor Szandi, este fél 9-kor pedig Hevesi Tamás.