Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kijöttek a vármegyei adatok 2023-ról: kevesebb tűzeset történt, mint 2022-ben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly Győr-Moson-Sopron vármegyében összesen 272 lakástűz keletkezett, 7-tel kevesebb, mint 2022-ben, ami 3 százalékos csökkenést jelent – írja a katasztrófavédelem éves összegzésében. Az érintett ingatlanok közül csak 2-ben volt füstérzékelő. A lakástüzekben 2 ember vesztette életét.

 

A kigyulladt lakóházakban 34 ember sérült meg, 1-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 601 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 191 órára volt szükségük az oltáshoz. Vármegyénkben a legnagyobb tűz és egyben a leghosszabb beavatkozás is a győri, Bajcsy-Zsilinszky úti tűzeset volt január 30-án. A tűzben 2 ember életét veszítette, a tetőtéri, 200 négyzetméteres társasházi lakás és a tetőszerkezet teljesen leégett. A beavatkozás az utómunkálatokkal együtt 14 órát vett igénybe. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, dohányzás okozta a tüzet. 5 lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. A legtöbbször a konyhában (60), kéményben (30), illetve a hálóban (21) csaptak fel a lángok.

A 272 tűzzel érintett ingatlan közül csak 2-ben volt füstérzékelő. Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

Tavaly összesen 57-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 64-gyel kevesebbszer, mint 2022-ben. 6 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Az év során az érzékelőknek is köszönhetően senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt.