Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Kimozdult a mélypontról a használtautó-import

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Januárban 8146 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. Ez 8 százalékos emelkedés az előző havi mélyponthoz képest, de 23 százalékkal marad el a tavaly januárban regisztrált 10 607 darabtól.

Jóautók.hu a Datahouse adataira hivatkozva azt írja, a forgalom növekedését segítette az is, hogy Európában fokozatosan épül vissza a kínálat az újautó piacon és ezzel párhuzamosan a használtautó-piacon is megnőtt a választék.

A portál várakozása szerint idén a használtautó-import május óta csökkenő trendje megfordulhat az év elején, amennyiben tartósan 400 forint alatt marad az euró árfolyama és a "gazdasági folyamatok kedvező irányt vesznek". Ebben az esetben a havi behozatal ismét a 9-10 ezres tartományba kerülhet vissza – áll a közleményben.

A belföldi használtautó-piacon tavaly is hat márka autói biztosították a teljes forgalom közel felét. Az első helyen a Volkswagen áll, majd az Opel, Ford, Audi, Toyota és Mercedes következik.

A JóAutók.hu tájékoztatása szerint az újautó-eladások is emelkedtek az év elején. Januárban 8314 új jármű talált gazdára, amely éves szinten három, az előző hónaphoz viszonyítva négy százalékos emelkedés.