Kitüntetést kapott hős tűzoltó

tűzoltó

Szabadnapján segített a csornai tűzoltó egy balesetet szenvedett teherautó sofőrjének.

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő momentuma, hogy az országos főigazgató elismeréseket, valamint születésnapi ajándéktárgyakat ad át. A járványhelyzetre való tekintettel a kitüntetettek novemberben sem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, hanem szolgálati helyükön veszik át az elismeréseket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából Boda István tűzoltó főtörzsőrmester csornai hivatásos tűzoltót, dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette, Wittmer Károly tűzoltó főtörzsőrmester, a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője pedig ötvenedik születésnapja alkalmából vehet át főigazgatói ajándéktárgyat.

Műszaki hiba miatt letért az útról és fának hajtott egy zúzott követ szállító nyerges vontató november negyedikén a 86-os főúton, Csorna és Bősárkány között. A balesetnek szemtanúja volt az éppen szabadnapját töltő Boda István tűzoltó főtörzsőrmester, a csornai katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója. Azonnal megállt, hívta a 112-es segélyhívót, valamint áramtalanította a tehergépjárművet. Ezt követően a balesetben megsérült gépjárművezető segítségére sietett, aki beszorult a vezetőfülkébe, ahová a rakományként szállított bazalt, zúzott kő egy része is beborult. A főtörzsőrmester elkezdte eltávolítani a fülkéből a köveket, eközben folyamatosan kommunikált a sofőrrel, figyelemmel kísérte az állapotát, majd segítette a beavatkozó tűzoltóegység munkáját a sérült kiemelésében. Példamutató, azonnali reagálásával, szakszerű tevékenységével megakadályozta, hogy a balesetnek súlyosabb következményei legyenek, és megteremtette a biztonságos, gyors beavatkozás feltételeit. Tettéért Boda Istvánt az országos katasztrófavédelmi főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó