Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Nem meglepő, hogy kiderült, a cukros ital rendszeres fogyasztása testtömegnövekedést okoz, de emellett más megállapításokat is tettek.

Az Acta Endocrinol című szaklapban megjelent új tanulmány a szénsavas italok, elsősorban a kólák egerekre gyakorolt hatását vizsgálta, s ennek során egészen meglepő felfedezést tett a kísérletet végző kínai kutatócsoport.

A szakemberek egy csapat hím egeret itattak Pepsi vagy Coca-Colával 15 napon át, hígítatlanul vagy 50%-ban vízzel keverve, illetve volt egy kontrollcsoport is, amelynek tagjai mindössze tiszta vizet kaptak.

Kiemelték, egy korábbi kutatás során már megállapításra került, hogy napi egy liter kóla 30%-kal rontja az ondóminőséget a férfiaknál, de az ondómennyiségre, -koncentrációra és hímivarsejtszámra is károsan hathat, sőt, csökkentheti a petefészkek tömegét.

Ám a szénsavas üdítők herékre gyakorolt hatását korábban egyik tanulmány sem vizsgálta, így a tudósok most ezt a hiányosságot igyekeztek pótolni, s az eredmények arra utalnak, hogy:

  • a magas dózisú kólafogyasztás javíthatja a tesztoszteronkiválasztást,
  • testtömegnövekedéshez vezet,
  • herenövekedést okoz.
  • Majd kiemelték, hogy más kutatások szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása egy sor negatív egészségügyi hatással hozható kapcsolatba (pl. szív- és érrendszeri betegségek), illetve további vizsgálatokra is szükség lenne, de legalább egy pozitív felfedezést sikerült tenniük.

„Eredményeink tudományos alapot szolgáltatnak, hogy jobban megértsük a szénsavas italok hatásait az emberek egyedfejlődésére és reproduktív funkcióira, illetve előnyeiket a prosztatazavarok és -rák megelőzésében”