Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tévhit, hogy a természetnek ártunk azzal, ha karácsonyra élő fenyőfát állítunk.

Sok természetvédő – helytelen és tudományos szempontból alaptalan – nyomására egyre elterjedtebbek a műfenyők.

A legtöbben elfeledkeznek azonban arról a közismert tényről, hogy a karácsonyfának szánt fenyőket, nem erdőtelepítés céljából nevelik, hanem kimondottan a karácsonyi ünnepekre – olvasható a Klímapolitikai Intézet összefoglalójában. – Ha nem állítanánk karácsonyfát, akkor ezek a fenyőfák nem lennének elültetve, azaz nem járulnának hozzá a szén-dioxid (CO2) elnyeléséhez.

Igaz, hogy a fenyőfa lebomlása során viszont szén-dioxid képződik. De! Ha a hulladék fenyő megfelelő helyen és módon kerül újrahasznosításra, például komposztálással, akkor szinte karbonsemlegesnek mondható, hiszen csak az a szén-dioxid kerül vissza a légkörbe, amit a növény élete során fotoszintézissel megkötött.

Ezzel szemben a műfenyő gyártása és a szállítása során fellépő környezetterhelés nagyon nehezen kompenzálódik. Jelentős műanyaghulladéknak számí, továbbá még a mai napig is sok helyen helytelenül, nem szelektív hulladékként kezelik, hanem illegális hulladéklerakókhoz helyezik ki vagy elégetik. Ilyen esetekben a PVC-ből az égés során rákkeltő anyagok szabadulnak fel. Arról nem is beszélve, hogy a PVC stabilizálására gyakran ólmot használnak, amely a műfenyő öregedésével veszélyes porként a levegőbe kerülhet.

A karácsonyi fenyőfaválasztásnál jó, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a műfenyők közel kilencven százaléka Kínából származik. A Magyarországon árult élő és vágott fenyők nagy részét viszont itthon nevelik és ezzel közvetlenül, illetve közvetve is több ezer munkahelyet biztosítanak hazánkban.