Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Különleges kiállítással emlékeznek Pannonhalmán az apátság bazilikáját újjáépíttető főpapra

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyolcszáz éves oklevelekkel, dokumentumokkal és építészeti emlékekkel szombaton megnyílt a Pannonhalmi Főapátságban az Uros apát és műve című időszaki kiállítás, amely a főapátság bazilikáját újjáépíttető főpap életútját járja végig.

A kiállítás a bazilika újjáépítésének és felszentelésének 800 éves évfordulója alkalmából mutatja be Uros apát, az Árpád-kor legismertebb magyar főpapjának személyét, utazásait, itineráriumának ismert állomáshelyeit és tevékenységét. A monostor falai közé 782 év után tértek vissza azok a levelek, amelyeket a tatárjárás idején írt Uros apát a pápának, mert a király távollétében nem volt ki gondját viselje az országnak, ezért ő kért segítséget a Szentatyától. Az erről tanúskodó levelei 1242. februárjában hagyták el Pannonhalmát, a kiállításra azonban "hazatértek" a Sienai Állami Levéltárból a tárlat idejére. A korábbi templom leégése után a bazilika építését Uros apát kezdeményezte a monostor általános megújításának részeként.

A tárlaton bemutatják továbbá Uros pannonhalmi apáti pecsétjét, amelynek legépebb fennmaradt példánya egy 1237-es oklevélen függ. A dokumentumot öt bírótársával együtt adta ki egy királyi megbízásból végzett somogyi birtokazonosítás és -megosztás ügyében. Uros apát életművéről egy tanulmánykötetet is megjelentetett a Pannonhalmi Főapátság. A tárlat november 11-ig látogatható a Főmonostori Kiállítótérben.