Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Különleges programokkal várják augusztus 20-án az érdeklődőket Pannonhalmán

Idén sem maradhat el a már hagyományosnak mondható megemlékezés nemzeti ünnepünkön Pannonhalmán. Szent István király ünnepén egy elismert színművész tolmácsolásában és egy improvizatív zenész kíséretével minden évben felhangzik az évezredes szöveg a Főapátság falai között.

 

2023-ban igazán különleges Intelmek-előadásra készül a szerzetesközösség augusztus 20-án. István király szavait ezúttal egy hölgy, a Jászai Mari-díjas érdemes művész Für Anikó tárja a közönség elé. A zenei kíséretet pedig a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, Borbély Mihály adja.

Az ünnep másik kiemelt eseménye a hagyományos Szent István-napi orgonahangverseny. A Szent Márton-bazilikában Friedler Magdolna orgonaművész különleges zenei válogatással várja az orgonazene rajongóit, Tükröződések címmel. A zeneirodalom nagy klasszikusai mellett magyar szerzők művei és a Himnusz ihlette improvizáció teszi még emelkedettebbé az ünnepi hangversenyt.

Augusztus 20-án a Pannonhalmi Főapátság épületegyüttese – a Szent Márton-bazilika és a kerengő, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár és a Főmonostori Kiállítótér – 9.00–18.00 óra között a meghirdetett illatmúzeumi és a Boldogasszony-kápolnában tartott vezetések kivételével díjmentesen látogatható.

Az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik a Szent Márton-bazilikában, amely után bemutatják Szent István monostorban őrzött csontereklyéjét. Az ereklye Pannonhalmára kerülésének történetét a nap folyamán még további két alkalommal – a 13 órakor kezdődő napközi, és a 18 órai esti imádságot követően – ismerhetik meg a vendégek.

A programok közül nem hiányozhat a hagyományos Szent István-napi új kenyér áldása sem. Ezt 11:30-kor tartják szintén a bazilikában. 10 és 17 óra között, minden egész órában kisfilmmel és makettépítéssel várják a kicsiket és nagyokat. 11 és 17 óra között pedig, szintén óránként indulnak a borászati szakvezetések a Főapátság pincészetében.