Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kutatják és kiszedik az amerikai jelzőrákokat folyóinkból

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Liziczai Márk, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium biológia tanára a Lajtán és a Mosoni-Dunán az idegenhonos amerikai jelzőrákok terjedését kutatja diákokkal, ennek keretében eltávolítja őket a vízből – közölte a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége. 

Erről állapodtak meg a megyei horgász szövetséggel. Évek óta terjed ez a veszélyes, invazív rák a Lajtában és a Mosoni-Dunában: a jelzőrák Észak-Amerikai eredetű, rendkívül jól alkalmazkodik különböző élőhelyekhez. inváziós faj, ami azt jelenti, hogy korábban nem volt jelen a hazai élővilágban, de megtelepedett és gyors terjedésbe kezdett. Hasonló ökológiai szerepet tölt be vizeinkben, mint a három őshonos tízlábú rákunk (a folyami, a kövi és a kecskerák), viszont sokkal jobban tud alkalmazkodni a megváltozó környezeti feltételekhez, ellentétben a vízminőségre kényes folyami és kövi rákkal. Gyors szaporodásával, terjeszkedésével kiszorítja őket élőhelyükről. A rákpestist, ezt a gombabetegséget a jelzőrák terjeszti, ami rá az esetek többségében teljesen ártalmatlan, míg az őshonos fajok számára végzetes. A kórokozó aktív terjesztésével képes teljesen legyengíteni a hazai rákfajok állományait, és később elfoglalja a megüresedett élőhelyeket. Ahol a jelzőrák megjelenik, onnan valamennyi őshonos, és egyébként védett rákfajunk jellemzően rövid idő alatt teljesen kipusztul. Emellett a folyók partfalaiban is komoly károkat okozhat ásásával. Fontos, hogy ha valaki horgászás közben kifogná példányait, azokat semmiképpen se engedje vissza a vízbe. (Fotó: invaziosfajok.hu)