Nemzetközi sajtófigyelés – Lazít a bevezetett intézkedéseken Ausztria

Lazít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedéseken Ausztria, de Németországban egyelőre nincs napirenden a könnyítés. Mutatjuk a nemzetközi híreket. 

Lazít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedéseken Ausztria, jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Az OE24 a részleteket is megírta. A tervek szerint április 14-én kinyitnak a kisebb szaküzletek, a maszk viselése és a 1,5 méteres távolság betartása azonban kötelező lesz. Májusban a nagyobb boltok következnek, a „home office” -t lassan újra felválthatja az irodai munka, az éttermek és a szállodák azonban csak fokozatosan, korlátozások mellet fogadhatják újra a vendégeket. A külföldi nyaralásról viszont idén le kell mondaniuk az osztrákoknak, és a nyár végéig biztosan nem lesznek nagyobb rendezvények és koncertek sem.

Németországban egyelőre nincs napirenden a könnyítés. A Bild beszámolója szerint Angela Merkel úgy nyilatkozott, rossz kancellár lenne, ha a jelen helyzetben meg tudná mondani, mikor enyhül majd a szigor. Hozzátette, most az egészség védelme a legfontosabb. Úgy fogalmazott, a pandémia egy „szimmetrikus sokk”, amely az Európai Unió valamennyi országát érinti. Mindenkinek az az érdeke, hogy erősen kerüljön ki ebből az erőpróbából.

A svájci Ticinoban március óta először fordult elő, hogy három napon át 100 alatt maradt újonnan regisztrált fertőzöttek száma, és többen hagyhatják el a kórházat, mint ahányan bekerülnek, tudósít a Blick. Giorgio Merlani kantonorvos szerint ez annak köszönhető, hogy az itt élők betartják a szigorú intézkedéseket, amelyek nélkül a megbetegedések újra megszaporodnának. Hozzátette, az azonban, hogy laposodik a járványgörbe, még nem jelenti azt, hogy sikerült megoldani a problémát.

Szerkesztő, riporter