Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Ma kezdődik a 30. Barokk esküvő programsorozata Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntektől ismét barokk pompába öltözik Győr belvárosa, ahol 30. alkalommal rendezik meg a Barokk esküvőt. Az esemény fénypontja a szombat esti esküvői ceremónia lesz, amelyen ezúttal egy győri jegyespár, Pelczéder Lili és Imre Martin fogad egymásnak örök hűséget a Dunakapu téren.

Pénteken délután a jegyespárral együtt ünneplő Mária Terézia – vagyis az őt alakító osztrák hagyományőrző, Austriadine – bevonulásával kezdődik a program a Széchenyi téren. Este a hagyományos szerenádot itáliai, angol és magyar barokk udvarok dalai kísérik, amely után a jegyespár különválik, hogy megkezdje a felkészülést az esküvői ceremóniára.

Szombaton a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka köszönti fanfárzenével az ünnepnapot a Lloyd-palota erkélyéről. Többször színpadra lép a Grácia Művészeti Iskola az Angyalok táncával, a gyermekeket pedig délelőtt és délután is meseelőadás várja.

A Széchenyi téren barokk kertet alakítanak ki, szomszédságában pedig kézművesvásár és gyerekjátékok várják a látogatókat.

Az esküvői ceremóniát Szarka Gyula Bor és a leányka című koncertje vezeti fel. Este hét órakor a Városháza előtti térről indul majd el az mintegy száz jelmezes statiszta, akik elkísérik a jegyespárt és násznépüket a Dunakapu térre, ahol este nyolc órakor, a korabeli szertartások metódusát követve örök hűséget fogadnak egymásnak. Az estét barokk mulatság és táncház zárja.

A jubileum alkalmából a Széchenyi téren fotókiállítás mutatja be a rendezvény elmúlt harminc évét. A tárlatot augusztus 20-ig lehet megtekinteni.