Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023 júliusában Csobot Adéllal a címlapján debütál a Marie Claire első digitális lapszáma, amely AI technológia segítségével készült. 

A digitális lapszám a magazin vizualitását, hangulatát idéző platform, amely saját címlappal, címlapinterjúval és a nyomtatott lap alappilléreit megidéző, tematikus cikkekkel rendelkezik.

A címlaphoz Csobot Adél énekesnőről először valódi stúdiófotók készültek, majd a Midjourney szoftver segítségével választották ki a leginkább illeszkedő képvariációt. Az alkotók – Békefi Eszter művészeti vezető és Demeter Vanda fotós – célja a képalkotásban rejlő lehetőségek kihasználása és az AI etikus használata volt. 

„A digitális képalkotás során rengeteg verzió született, a valóságostól a fantasy hangulatot árasztó képeken keresztül. Végül a digitális címlapra olyan verzió választottunk, amely egyezik a márka értékeivel és akár mi is fotózhattuk volna” – ismertette a folyamatalkotás lépéseit Békefi Eszter művészeti vezető. 

Demeter Vanda fotós is most először használta az AI-technológiát élesben: „Érdekes volt a fotózás közben úgy gondolni a végeredményre, hogy nem itt és most születik meg a végleges kép, hanem fejben külön elemeire kell szedni a fotóalanyt és a környezetet. Ez a folyamat más típusú figyelmet és gondolkodást kíván, mint az eddig megszokott, de úgy gondolom, hogy az AI egy olyan eszköz, amit a kreatívok az előnyükre tudnak fordítani és ezzel rengeteg új lehetőség nyílik meg a képalkotás terén.”