Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Magyarország rendezi a 2027-es tájékozódási futó világbajnokságot

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországra jöhetnek a világ legjobb tájékozódási futói – erről döntött a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) elnöksége Svájcban, ahol kijelölték a 2027-es felnőtt világbajnokság helyszínét. A tájékozódási futó sport legnagyobb világversenyének központja Veszprém lesz. A magyar pályázat sikerének értékét növeli, hogy a tájfutás őshazája, Svédország is pályázott, a grémium azonban hazánk mellett tette le a voksát. 

Az indoklás szerint mind a magyar, mind a svéd ajánlat meghaladta a  korábban megtapasztalt színvonalat. A döntésnél így azt vették figyelembe, hogy 2025-ben Finnország lesz a rendező, az IOF pedig azt szeretné, ha a versenyzők az évek során minél változatosabb tereptípuskokon futnának, így stratégiai szempontból döntöttek Magyarország mellett.

Kovács Balázs a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke elmondta: ez a döntés jól mutatja, hogy az eddig hazánknak ítélt nemzetközi versenyek sikeresek voltak. 

– Ha csak a közelmúltat nézzük, 2016-ban főiskolás világbajnokságot rendeztünk Miskolcon, 2018-ban junior világbajnokságot Kecskeméten, 2021-ben masters világbajnokságot Velencén, 2022-ben ifjúsági Európa-bajnokságot Salgótarjánban, és 2024-ben a Vértesben lesz a felnőtt Európa-bajnokság. Fontos az egész tájfutó közösségnek és a rendezőinknek is, hogy folyamatosan legyenek ilyen színvonalú versenyek, és a válogatottainknak is nagy motivációt jelent, hogy hazai környezetben mérhetik össze magukat a világ legjobbjaival. Nagyon megtisztelő az IOF részéről, hogy bizalmat szavazott nekünk, hozzá kell tenni azonban, hogy a tényleges rendezéshez még több feltételnek teljesülnie kell, az elengedhetetlenül szükséges állami támogatásért csak most adhatjuk majd be a pályázatunkat. 

Sondre Gullord, az IOF delegáltja az egyike volt azoknak, akik a helyszínen győződtek meg a veszprémi pályázatról:

– A magyar pályázat Veszprém központtal egy nagyon erős pályázat. Kiváló előkészítő munkát végeztek a magyarok. Fontos az is, hogy úgy látjuk, nagy a támogatottsága helyi, regionális illetve országos szinten is az eseménynek. Fenntarthatósági szempontból fontos és egyben előny is, hogy nem kell feltétlenül repülni a versenyzőknek, hiszen Magyarország sok országból könnyen elérhető. Szeretnénk globális és méginkább fenntartható sportággá válni, ilyen szempontból fontos, hogy a karbonlábnyomunkat csökkentsük amennyire lehet. Mivel ez az év legfontosabb nemzetközi versenye, rengeteg versenyző érkezik, nem csak a versenyre, hanem korábban is körülnézni, edzeni Magyarországra, Veszprémbe, akár már több évvel az esemény előtt. 

Az esemény házigazdája Veszprém lesz, a rendezésbe várhatóan a magyar tájfutó társadalom egésze bekapcsolódik, a legnagyobb feladat a Veszprémi Honvéd Sportegyesületre vár. Kiemelkedő tehetségű versenyzőjük, Máramarosi Rita 18 évesen egy hónapja nyert előbb három érmet az ifjúsági Európa-bajnokságon, majd két hétre rá három aranyérmet a Junior Világbajnokságon. A klubvezetésből Varsányi Attila volt ott Svájcban, így elsőként fogadhatta a gratulációkat 

– Hatalmas elismerés ez a döntés hazánknak, a magyar és ezen belül a veszprémi tájfutó sportnak. Hálás vagyok Veszprém város vezetőinek, a Pannon Egyetemnek és térségünk országgyűlési képviselőjének, hogy mindannyian egyöntetűen támogatják pályázatunkat. Biztos vagyok abban, hogy a sport szakmai sikereken túl ez a turizmusban is fontos esemény lesz 2027-ben, hiszen több ezren érkeznek egy hétre majd a városba. A sportolóink számára pedig hatalmas motiváció, miután nagyon erős a 14-21 éves korosztály most Veszprémben, jó esély mutatkozik arra is, hogy lesz olyan tájfutónk, aki elindulhat majd ezen az általunk rendezett világbajnokságon. 
 
A 2027-es veszprémi világbajnokságon erdei számok lesznek majd, a közép- és hosszútávú verseny mellett a női és férfi váltó világbajnoki címet is meg lehet szerezni. A kapcsolódó kísérő rendezvényen több ezer amatőr futó indulása várható. Magyarország harmadszor lehet házigazdája a legrangosabb tájfutó eseménynek, 1983-ban Zalaegerszeg, míg 2009-ben Miskolc volt a helyszín.