Magyarországnak itt van most ránk szüksége

határőrzés

A közeledő ünnepek alkalmával a déli és nyugati határszakaszon határzárási feladatokat ellátó katonákat látogatta meg dr. Böröndi Gábor altábornagy december 14-15-én. A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese december 15-én Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megyében határmegerősítő szolgálatot ellátó, illetve a pihenő idejüket töltő főként győri, szolnoki és tatai katonákkal találkozott szolgálati helyeiken, illetve elhelyezési körleteikben. Az elöljárót Könczöl Ferenc ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnokhelyettese fogadta és kísérte a látogatás alatt.

A Magyar Honvédség, ahogyan a járványhelyzet első hulláma során is tette, úgy most is részt vesz a koronavírus elleni védekezésben. A katonák közreműködnek a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban, támogatják a rendőrséget, a közigazgatást és az egészségügyi dolgozókat szakfeladataik ellátásában. Az ideiglenesen visszaállított határellenőrzési feladatok okán 2020. szeptember 1-jétől a rendőrség munkáját támogatva több határszakaszon is katonák erősítik a határvédelmet.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, Győr-Moson Sopron megyében az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság katonáival, míg Vas megyében az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kijelölt erőivel kiegészülve látja el a szolgálatot a két megyével határos osztrák, szlovén és szlovák határszakaszon. A honvédek e két megyében a rendőrséggel egyeztetett, illetve az általuk meghatározott helyszíneken vesznek részt a határőrizet megerősítésében. A katonák elsődleges feladata a rendőrség igényeivel összhangban, a határátlépések ellenőrzése, kisebb határátkelők zárása, ellenőrzése, valamint az útzárak fenntartása.

Böröndi altábornagy a katonákkal beszélgetve érdeklődött többek között a honvédek tapasztalatairól, a szolgálati-, valamint elhelyezési körülményeikről, az ellátás minőségéről, valamint a katonák anyaalakulataiknál betöltött beosztásáról, a folyamatban lévő haderőfejlesztéssel kapcsolatos várakozásaikról. Valamennyi helyszínen személyesen köszönte meg a katonák szolgálatát, munkáját, motiváltságát és fegyelmezettségét. Kiemelte: „Kötelességünk, hogy hazánkat minden tekintetben támogassuk.”

A látogatás befejezéseként kitartást és jó egészséget kívánt a honvédeknek, és mint mondta: „az igazi ünnep akkor jön el, ha ezt a járványhelyzetet magunk mögött tudhatjuk.”

Forrás: MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó