Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

3 kilométer hosszú és 60 méter széles jégből és hóból formált pályán landolt a Norse Atlantic Airways Boeing 787 Dreamliner gépe. Nem kis bravúr ez!

Történelmi pillanat volt, hogy a héten a Norse Atlantic Airways menetrenden kívüli, extra járata az Antarktiszon landolt. Összesen 45 utas ( a Norvég Sarkkutató Intézet munkatársaival) vehetett részt az akcióban, az egyébként 330 főt elbíró széles törzsű Dreamliner bravúros érkezésében. Oslóból Fokvárosba mentek, majd a végállomás az örök hó és jég birodalma, az Antarktisz lett. Ez a célpont nem egy olyan hely, ahová menetrendszerű járatok mennének és turisták érkeznének Airbnb szállásokra. Bolygónk legszélsőségesebb viszonyokat produkáló, lakatlan területe, hiszen a Déli-sarkkörön csupán a kutatóállomások dolgozói élnek.

A Norse ultramodern Dreamlinere egy tankkal járta meg a Fokváros-Antarktisz szakaszt, majd a visszautat. Áttörést jelent egy ekkora, ilyen modern gép landolása a déli kontinensen, Bjørn Tore Larsen, a Norse vezérigazgatója rendkívül büszke  a magasan képzett pilótákra és személyzetre, akik zökkenőmentesen lehozták a landolást, ezen az extrém helyen.

A 3 kilométer hosszú és 60 méter széles leszállópálya kemény dió, de a Norse teljesítette küldetését és így elsőként a világon landolt széles törzsű utasszállító az Antarktiszon.