Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Mancs a magyarok hős kutyája

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ki ne ismerné a híres mentőkutyát Mancsot. Szinte az egész ország szurkolt neki, hogy minél több embernek segítsen.

A hős németjuhász 1994-ben született 11 alomtestvérével együtt. Teljes neve Miskolci Sátán Mancs. 

Gazdáját, Lehoczki Lászlót ő maga választotta ki hű társának, amikor a nadrágszárába kapaszkodott és végül együtt folytatták az útjukat.

Hat hónapos korában csípőízületi diszpláziát állapítottak meg a kiskutyánál, de gazdája végig kitartott mellette és gazdája hamar rájött a kutya kiváteles képességeire. Gazdája, Lehoczki László a miskolci Spider Speciális Mentőcsoport önkéntes mentőse, vezetője volt. Az eb már 10 hónaposan vett részt élete első bevetésén, majd sorra jöttek a mentések. Rengeteg eltévedt iskolás csoportot, gyermeket, balesetet szenvedett kirándulót, vadászt, és idős embert kutatott fel. Valamint a vízben is tökéletes munkát nyújtott. Részt vett több földrengés áldozatainak felutatásában és számos egyéb bevetésen bizonyított. 

Több  magyar showműsorban is szerepelt, sőt egy film is készült róla, Miskolcon pedig szobrot is állítottak a híres mentőkutyának.

Mancs élete során több száz embert mentett meg és megszámlálhatatlan bevetésen vett részt. Átlagosan évente 20 és 30 vízi áldozat, 80 és 110 közötti eltűnt keresését végezte hazánkban. A 10-15 gyakorlat mellett 50- 60 bemutatón vett részt.

Mancs sosem feledünk!