Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Novák Katalin a törökországi Kocaeliben járt, hogy felavassa a 17 éve elhunyt mentőkutya, Mancs szobrát, aki még 1999-ben, a törökországi földrengés idején egy 3 éves kislány életét mentette meg.

„Mancs átlagkutyának indult, az élet tette őt legendává”

Az eseményen az egykori hős négylábú gazdája is jelen volt, Lehoczki László Mancs utódjával, Hope-pal érkezett, hogy tiszteletét tegye szőrös barátja emlékszobra előtt. Az avatás legmeghatóbb pontja volt, amikor Hope egy szál fehér rózsát tartva a szájában a szoborhoz lépett. 

Novák Katalin beszédében elmondta, hogy a magyar-török barátság a veszteségek révén erősödött meg a történelem folyamán, illetve kiemelte, hogy a februári földrengések idején a magyar mentőcsapatoknak 35 ember életét sikerült megmenteniük. „Mancs szobra jelképezi az önzetlenséget, a segítő szándékot, és a bátorságot” – tette hozzá, s külön megemlítette, hogy idén ünnepeljük a magyar-török diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulóját. „Én azt kívánom, hogy a következő 100 év szóljon a bátorságról, az egymás iránti segítő szándékról és az önzetlenségről, tehát a magyar-török barátságról.”