Zajlik már a szőlőkben a vesző metszés, a borászatokban már nekikezdet a munkálatoknak, annak érdekében, hogy az idei éveben is jó minőségű és mennyiségű borok legyenek. A mai naphoz pedig számos néphagyomány kapcsolódik, az egyik például a vinceveszző, amely segítségével megjósolható az, hogy milyen lesz az idei termés.
Kapcsolódó Cikkek
Vince napok másképp
A Vince napján levágott szőlővesszőből megjósolható az idei szőlőtermés – tartja a mondás. A Pannonhalmi borvidéken több borászat is nyitott pincenapokkal várta az érdeklődőket, az előző években. Az idei járványhelyzet miatt azonban elmaradnak ezek a programok is, de a Vince napi népszokásokról nem kell lemondaniuk az érdeklődőknek.
Jó termés, kiváló minőség
Jó termés és kiváló minőség jellemezte az idei évet a Győr környéki borászatoknál. A legnagyobb problémát viszont a koronavírus okozta – mondta el Híradónknak egy Győr környéki borász, hiszen a turizmus és a vendéglátóhelyek korlátozásával a borok iránt is megcsappant a kereslet.
Javában tart a szüret
Az Irsai Olivérrel kezdődött meg a szüret térségünkben. A szakemberek szerint a legtöbb szőlő fajtát idejében lehet szüretelni és nem várható csúszás. Az egyik Győr melletti Pincészetnél már a Cabernet Frank és a Merlot betakarítása zajlik. A szakemberek szerint idén jó termés várható és a minőség is jó lesz.