Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A május-júniusi érettségi vizsgákra és a felsőoktatási felvételire is 2023. február 15-ig lehet benyújtani a jelentkezést.

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek.

A tavaszi vizsgaidőszakban – amely május 5-től június 30-ig tart – a középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek érettségi vizsgákat. Az írásbeli vizsgákra május 5. és 26. között kerül sor.

Az OH kiemelte, hogy az emelt szintű szóbeli vizsgák június 7. és 14., a középszintű szóbelik június 19. és 30. között lesznek.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az érettségi vizsgára és a felsőoktatási felvételire külön kell jelentkezni, egyik jelentkezés sem váltja ki vagy helyettesíti a másikat. A felsőoktatási intézményekbe a felvi.hu honlapon elérhető E-felvételiben lehet jelentkezni, ugyancsak február 15-ig.

Az érettségi vizsgákra való jelentkezés legfontosabb információi és a kormányhivatalok elérhetőségei megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

 

Megváltozott a felsőoktatási felvételi jelentkezés menete is. Ettől az évtől kizárólag elektronikusan, a személyes ügyfélkapun keresztüli hitelesítéssel lehet csak benyújtani a jelentkezéseket.

Az ügyfélkapu regisztráció igénylése az interneten keresztül elektronikusan, a magyarorszag.hu oldalon keresztül,  illetve személyes megjelenéssel is elindítható.

Fontos tudni, hogy az online ügyintézést csak a 2016. január 1-je után kiállított eSzemélyi igazolvány és az igazolvány igénylésekor (eszemelyi.hu) kapott kódkártyán található regisztrációs kód birtokában lehet megkezdeni.

Ügyfélkapu regisztráció kezdeményezhető videotechnológián keresztüli azonosítással is. Az ügyintézés a Közigazgatási Ügyfélvonal (1818) munkatársainak segítségével, videóhíváson keresztül történik. Az azonosításhoz érvényes, személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal kell rendelkezni.

Személyes megjelenéssel bármely okmányirodában, vagy kormányablaknál kezdeményezhető a regisztráció. Ez az ügyintézés nehézkesebb formája, és szerencsés hozzá előzetesen időpontot foglalni, amit a magyarorszag.hu időpontfoglaló alkalmazásában lehet megtenni.