Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb szigorítás, ezúttal egy olasz faluban, mely festői szépségű. Szinte naponta olvasni olyan hírről, hogy zavaró a turisták viselkedése. Akár közlekedési dugókat okoznak egy egy személyes fotó elkészítésének idejére.

„Most éppen a tengerparti, színes házakkal körülvett Portofino kényszerült a korlátozások bevezetésére”

– írt róla az Euronews. A fotópontok környéke túlzsúfolttá vált. Ezzel csak az a probléma, hogy a városnak mindössze 400 saját lakosa van, a turisták száma pedig néha meghaladja a 10 000-et is. 

Nem feledkezhetünk meg a turizmus jótékony hatásáról sem, hiszen ez így igazságos. De azt is el kell fogadni, hogy az élet a turisták mellett is normális kerékvágásban menne… ha lehet.

„Portofino polgármestere várakozási tilalmat vezetett be. Akit túl sokáig ácsorog a parton délelőtt 10:30 és 18 óra között, arra 270 eurós bírságot szabhatnak ki. A korlátozás a szezon végéig, október 15-ig lesz érvényben.”

Olaszország más települése is szigorított már

Az Amalfi-parton, Vietri sul Mare és Positano között tavaly június és szeptember között rendszámkorlátozást vezettek be, ami azt jelenti, hogy a páratlan számmal végződő rendszámú autók páratlan napokon, a páros számmal végződők pedig páros napokon hajthatnak az utakra. A velencei lagúnából 2021-ben kitiltották a nagy tengerjáró hajókat, hamarosan pedig belépési díjat vezetnek be az odalátogatók számára, holott azok, akik a városban éjszakáznak, azoknak már így is 5 eurós idegenforgalmi adót kell fizetniük.

Keresni kell az arany középutat…

(forrás, fotó: shutterstock,zigres)