Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tisza-völgyben az Európai Unió és a magyar állam támogatásával egy olyan projekt kezdődik el, amely a vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgálja.

Fontos összefogás 

Az 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatás segítségével létrejövő projekt várhatóan 2023. november végén fejeződik be és hozzájárul az árvízi biztonság növeléséhez a térségben. A projekt a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) forrásából, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) összefogásával valósul meg.

Hatalmasak a károk 

A projektre azért van szükség, mert az elmúlt húsz-huszonöt évben az árvízszinteknél és az aszályoknál is rekordok dőltek. A nemzetgazdaságban a becsültek szerint 1300-1600 milliárd forint az aszálykár, emellett az éves aszálykár átlagosan mintegy 400 milliárd forint, a nagy árvízkár évente átlagosan mintegy 50 milliárd forint, a belvízkár átlagosan évente 20-30 milliárd forint közötti

A fejlesztés mintegy 48 kilométernyi szakaszt érint, ezek részén az árvízvédelmi töltés szilárdságát, teherbíró képességét javítják majd.